Dla kogo warnik do ryżu?
Warnik do gotowania ryżu świetnie sprawdzi się zarówno w profesjonalnej restauracji, jak i prywatnym domu. Poznaj zalety wspomnianego urządzenia.
Japonia, określana również mianem Kraju Kwitnącej Wiśni, to państwo słynące z bogatej historii, rozwoju technologicznego oraz jedynej w swoim rodzaju kuchni. Kuchni, której absolutną podstawą jest ryż. Japończycy spożywają go dosłownie o każdej porze dnia, a niekiedy również w nocy. Ryż w formie dodatku podaje się tu zarówno do śniadania, obiadu czy kolacji, jak i w charakterze deseru. To nie pomyłka! Mieszkańcy Japonii przepadają za ciasteczkami mochi czy kulkami dango czyli słodyczami, których podstawę stanowi właśnie ryż. Biorąc pod uwagę powyższe przykłady przestaje dziwić fakt, że honorowe miejsce w każdej kuchni zajmuje warnik do ryżu. Co to takiego?
Warnik do ryżu - jak sama nazwa wskazuje - to po prostu urządzenie służące do przygotowania ryżu, które z powodzeniem można przyrównać do elektrycznego „garnka”. W Japonii warniki dostępne są w każdym sklepie zajmującym się sprzedażą artykułów AGD. A w Polsce? Co prawda wybór warników dostępnych w naszym kraju jest zdecydowanie bardziej ograniczony, niemniej jednak wciąż możemy wybierać spośród ofert co najmniej kilkunastu producentów. Sporą ilość różnorodnych urządzeń tego rodzaju znajdziemy chociażby na stronie https://www.xxlgastro.pl/pl/urzadzenia-kuchenne/warniki-do-ryzu/. Czym zatem różnią się warniki do gotowania ryżu? Kto powinien rozważyć zakup opisywanego sprzętu?
Warnik do ryżu dla gastronomii
Zdecydowana większość warników do ryżu jest do siebie bardzo podobna. Różnice ograniczają się z reguły wyłącznie do koloru, designu, ilości akcesoriów dodawanych do urządzenia oraz oczywiście ceny. Najdroższe – i zarazem największe - warniki są w stanie jednorazowo przygotować ryż dla nawet 90 osób! Ten typ urządzeń stworzony został z myślą o potrzebach dużych lokali gastronomicznych specjalizujących się w daniach kuchni azjatyckiej. Raczej nie znajdzie on zastosowania w niewielkim, osiedlowym sushi barze czy mniejszej restauracji, w której ryż stanowi dodatek do małej ilości potraw. Potrzeby takich restauracji z powodzeniem zaspokoi mniejszy warnik np. mieszczący 8 litrów. Warto przy tym dodać, że warnik do ryżu – z uwagi na kompaktową postać i małą ilość zajmowanego miejsca – świetnie sprawdzi się w lokalach typu food truck.
Warnik do ryżu na użytek domowy
Z myślą o potrzebach klientów indywidualnych produkowane są również małe warniki mieszczące ok. 1,5 – 2 l. Znajdą one zastosowanie w domach osób lubujących się w sushi i innych daniach kuchni azjatyckiej. Każdy miłośnik wspomnianego sushi wie, że sekret udanej rolki kryje się w najświeższych składnikach oraz oczywiście idealnie ugotowanym ryżu. Po warniki do ryżu powinni również sięgnąć świeżo upieczeni rodzice, a także osoby ceniące lekką, zdrową kuchnię czy ludzie borykający się z problemami układu pokarmowego. Warto dodać, że wybrane modele warników do ryżu pozwalają na przygotowanie również innych produktów, np. manny czy prosa.
Zalety warnika do ryżu
Warnik do ryżu wręcz idealnie ugotuje każdy rodzaj omawianego zboża, zarówno klasyczny ryż biały, jak i paraboiled, brązowy, jaśminowy, arborio, dziki, basmati, czerwony czy czarny. Dzięki temu ziarenka zachowają zarówno swój kształt oraz kolor, jak i wszystkie właściwości odżywcze. Po ugotowaniu ryżu warnik przełączy się na funkcję podtrzymania ciepła, dzięki czemu zboże będzie nadawało się do spożycia jeszcze przez kilka godzin.
Nadesłał:
slawek
|