Dlaczego nie warto marnować żywności?


2019-04-08
Obecnie dostęp do żywności jest niemal nieograniczony.Niestety nadmiar powoduje, że czasem marnujemy żywność, a w efekcie wydane na nią pieniądze.Dlatego najlepiej racjonalnie gospodarować jedzeniem.

Więcej w koszu, to mniej w portfelu

W ponad 1/3 przypadków wyrzucamy jedzenie dlatego, że minął jego termin przydatności do spożycia. Drugim powodem jest robienie zbyt dużych zakupów[1]. Dlatego zanim sięgniemy po kolejny produkt ze sklepowej półki zastanówmy się czy na pewno jest nam potrzebny. Pomoże w tym sporządzona wcześniej lista zakupów. Z kolei w sklepie sprawdźmy czy dany artykuł jest dobrej jakości, opakowanie jest nienaruszone, a termin przydatności do spożycia nie mija szybciej, niż zamierzamy go wykorzystać. Pamiętajmy, że za zakupione produkty musieliśmy przecież zapłacić. Zatem wyrzucając jedzenie, wyrzucamy do kosza nasze pieniądze – średnio ok. 50 zł na miesiąc[2].

 

Wyrzucając jedzenie szkodzisz środowisku

Stracone pieniądze to tylko jeden ze skutków marnowania żywności. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że oznacza to również realny problem dla środowiska naturalnego. Marnowanie żywności to bowiem utrata cennych zasobów naturalnych, które potrzebne były do jej wyprodukowania. W ten sposób zużywa się tysiące litrów wody i energii. To także dodatkowe koszty, które powstają przy transporcie i dystrybucji. Jak więc widać, racjonalne gospodarowanie jedzeniem we własnym domu wpływa nie tylko na stan naszego konta, ale też otaczającej nas przyrody.

Coś z niczego, czyli nowe pomysły na znane dania

Zdarzyć się jednak może, że kupimy lub przygotujemy za dużo jedzenia. Wtedy, zamiast je wyrzucać, zastanówmy się co możemy z niego przygotować. Kreatywność w kuchni pozwoli nie tylko zredukować kolejną listę zakupów, ale też może zaowocować nowymi, ciekawymi smakami i zaskakującymi połączeniami składników. Nie bójmy się eksperymentów! W przepisie na sałatkę jest ryż? Spróbujmy, jak będzie smakowała z makaronem. Wpadli niespodziewani goście? Zamiast zamawiać jedzenie na telefon, sprawdźmy czy nie mamy w lodówce składników, z których może powstać szybka, pyszna zapiekanka. Angażujmy całą rodzinę, także młodzież, która ma mnóstwo pomysłów. Inspiracji można szukać np. na stronie Akademii Uwielbiam www.akademiauwielbiam.pl. To program skierowany do VI-VIII szkoły podstawowej i  III klasy gimnazjum w całej Polsce. W jego ramach zostały przygotowane dla nauczycieli specjalne materiały, z których uczniowie dowiadują się m.in., jak w prosty sposób zapobiegać marnowaniu żywności. Dodatkowo po realizacji programu mogli wziąć udział
w konkursach, w których można było wygrać atrakcyjne nagrody.

PRZEPISY:

Piersi z kurczaka w szynce duszone w pomidorach, 2 porcje

 

·         1 puszka pomidorów krojonych Łowicz

·         makaron Lubella Pełne Ziarno Pióra do podania

·         2 większe piersi z kurczaka

·         6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej

·         40 g sera żółtego w kawałku

·         1/3 szklanki bulionu warzywnego

·         1 cebula

·         1 łyżka masła klarowanego

·         1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

·         szczypta cukru

·         szczypta soli oraz pieprzu do przyprawienia mięsa

·         oliwa do smażenia

 

Ser pokroić na kawałek o długości ciut krótszej niż mięso, a o grubości około 8mm.

Piersi naciąć, do środka włożyć kawałek sera, natrzeć solą oraz pieprzem, a następnie zawinąć plastrami szynki.

Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso, około 3-4 minuty z każdej strony.

Podsmażone mięso odłożyć na talerz i szczelnie zawinąć w folię.

Na tą samą patelnię dodać masło oraz drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć chwilę.

Dodać pomidory, wlać bulion i smażyć na małym ogniu około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.

Sos doprawić solą, pieprzem, natką pietruszki oraz cukrem.

Do sosu włożyć mięso, zakryć i dusić około 5 minut.

Podawać z makaronem.

 

 

Kokardki z twarogiem i konfiturą wiśniową, 2 porcje

 

·         200 g makaronu Lubella Mini Kokardki do podania

·         4 łyżki konfitury wiśniowej Łowicz

·         120 g twarogu włoskiego

·         100 g borówek

·         4 łyżki płatków migdałowych

·         1 łyżka miodu

·         1 łyżeczka cytryny

·         kilka listków mięty do dekoracji

 

Makaron wymieszać z twarogiem, borówkami, miodem, sokiem z cytryny i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi oraz dodatkowo z konfiturą wiśniową Łowicz.

Udekorować listkami mięty.

Podawać na ciepło.

 



[1] Banki Żywności – Raport Nie marnuj jedzenia 2017, październik 2017
 https://bzsos.pl/wp-content/uploads/2016/04/Nie-marnuj-jedzenia_2017.pdf

[2] Raport Federacji Polskich Banków Żywności. Marnowanie żywności w Polsce i Europie „Nie marnuj jedzenia” https://financialobserver.eu/poland/poland-wastes-food-worth-eur14bn/?fbclid=IwAR02lVFMHGbOw5UoSDW78Pk06LY-3MEeJFaY0OHCBP09Xpwru32W4X8qNuw

Nadesłał:

PR hub
http://prhub.eu

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl