Dlaczego warto kupić patelnię ceramiczną?


Dlaczego warto kupić patelnię ceramiczną?
2015-09-30
Odkąd pojawiły się pogłoski o szkodliwości teflonu, producenci sprzętu kuchennego zaczęli szukać dla niego godnego zamiennika. Patelnie ceramiczne są potężnym konkurentem dla teflonu.

Bliższe natury

Powłoka patelni ceramicznej to duet minerałów i gliny, które są wypalane w niezwykle wysokiej temperaturze, bo aż 1250 stopni Celsjusza. Powłoka patelni jest zatem gładka, nieprzywierająca i odporna na najwyższe temperatury. Tak samo, jak w przypadku teflonowej, wystarczy myć ją wodą z delikatnym detergentem i miękką gąbką, czy ściereczką.

Jakie są zalety patelni ceramicznych?

Patelnia ceramiczna równomiernie się rozgrzewa, co znacząco ułatwia nam przygotowanie takich kapryśnych smakołyków jak naleśniki. Dzięki równomiernym nagrzewaniu patelni wzrośnie komfort wszelkiego smażenia, czy to wspomnianych wyrobów mącznych, czy dietetycznej piersi z kurczaka na kolację. Kolejną zaletą tego rodzaju patelni jest długie utrzymywanie się ciepła na jej powierzchni. Prowadzi to do oszczędności gazu, gdyż nie musimy trzymać naszego dania na wolnym ogniu, by za szybko nie wystygło.

Na co uważać?

By patelnia ceramiczna służyła nam jak najdłużej, należy odpowiednio ją pielęgnować. Z pewnością nie należy myc patelni mocnymi detergentami, czy szorować jej powłoki ostrą gąbką, czy druciakiem. W ten sposób uszkodzimy ceramiczną powłokę i przestaniemy cieszyć się jej nieprzywierającymi właściwościami. Patelnia ceramiczna jest odporna na wysokie i niskie temperatury, jednak istnieje jedno, ale- nie ma takiej wytrzymałości, jeśli chodzi o zmiany temperatur. Nie należy zatem rozgrzanej patelni zalewać zimną wodą. Najlepiej odczekać aż ostygnie.


Patelnie ceramiczne to dobry wybór, dla osób, którym zależy na zdrowym smażeniu bez tłuszczu. Ten rodzaj patelni z pewnością jest bliższy naturze niż popularne patelnie teflonowe.

Nadesłał:

BertNel

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl