Do czego możesz wykorzystać koncentrat pomidorowy? TOP 4


Do czego możesz wykorzystać koncentrat pomidorowy? TOP 4
2018-03-28
Jeśli zbliża się pora obiadu, ale nie wiesz, co przyrządzić, zajrzyj do swojej lodówki. Na pewno masz koncentrat pomidorowy Pudliszki, Develey lub inny, a to oznacza, że szybko przygotujesz pożywny posiłek.

Jeśli bardzo zależy Ci na czasie, możesz też wybrać gotowy sos do spaghetti. Pudliszki, Łowicz itd. – wybór jest naprawdę duży! Poniżej 4 dania z koncentratem pomidorowym w roli głównej.

Jeśli zajrzysz do lodówki, znajdziesz od razu kilka pomysłów na obiad! Jeśli masz kiszoną kapustę, szybko zrobisz zupę. A może tym razem zaserwujesz zapiekane parówki? Może namierzysz w niej także koncentrat pomidorowy Pudliszki lub Dawtony? Dzięki niemu przyrządzisz zupę pomidorową i wiele innych dań. Może też okazać się, że masz gotowy sos do spaghetti Pudliszki lub innego producenta, a wtedy problem z obiadem rozwiąże się sam.

Tradycyjna zupa pomidorowa

Możesz ugotować zupę pomidorową klasyczną lub krem, ale jest też wersja błyskawiczna dla zabieganych. Jeśli brakuje Ci czasu, wykorzystaj pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy Pudliszki, Łowicz lub inny. Krem zrobisz wtedy ekspresowo. Dodatek koncentratu gwarantuje też doskonałą konsystencję i mocny smak.

Spaghetti bolognese

Jednym z najpopularniejszych dań włoskich jest spaghetti bolognese. Za najważniejszy jego składnik uznaje się pomidory, a raczej dobry sos. Jednak poza sezonem jesteśmy skazani na warzywa z puszki i koncentrat pomidorowy albo gotowy sos do spaghetti Pudliszki, Knorra lub inny.

Możesz jednak samodzielnie przygotować to danie – trzeba jedynie zeszklić na oliwie cebulę z czosnkiem, dodać mięso mielone wołowe, a następnie pomidory. Całość dopraw i posyp ziołami, np. oregano i bazylią. Na końcu dodaj też troszkę koncentratu, aby wzmocnić smak. Taki sos może też posłużyć jako baza do innych dań – np. nafaszerujesz nim paprykę czy kabaczki.

Chili con carne

Chili z mięsem to klasyka kuchni meksykańskiej. Kup mielone mięso wołowe, cebulę, paprykę czerwoną, żółtą i zieloną, czerwoną fasola, pomidory, czosnek. Przyda się też koncentrat pomidorowy, bo wzmocni smak. Wszystko usmaż na oliwie, a następnie dopraw do smaku i serwuj gorące!  

Jest wiele potraw, w których warto wykorzystać koncentrat pomidorowy – z włoskich nie tylko spaghetti. Drugim włoskim klasykiem jest lasagne. Z kolei z innych popularnych dań będą… zapiekane parówki pod sosem pomidorowym. Możesz też, dla odmiany, ugotować zupę z ciecierzycy z dodatkiem pomidorów. Inspiracji kulinarnych doprawdy nie brakuje!



Nadesłał:

slawek

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl