Do herbaty, do ciast, na zdrowie !


Do herbaty, do ciast, na zdrowie !
2013-12-09
Ekologiczny mus z owocu czarnego bzu Runoland

Czarny bez to w Polsce roślina pospolita, którą spotkać można właściwie wszędzie: w parku, w lesie i w ogródku u babci. Jej wyjątkowe, prozdrowotne właściwości doceniano już w starożytności, a niektóre plemiona słowiańskie uważały czarny bez za święty. Dziś czarny bez wydaje się być nieco zapomniany. A szkoda, bo przetwory z jego owoców są nie tylko smaczne, ale mogą też zastąpić preparaty wzmacniające.

Ekologiczny mus z owoców czarnego bzu z firmy Runoland warto, szczególnie jesienią i zimą, dodawać do herbaty. Można nim także nadziewać rogaliki i ciasta oraz stosować go jako dodatek na przykład do budyniów.

Czarny bez od wieków wykorzystywano w medycynie naturalnej. Jego owoce zawierają więcej witaminy C niż cytrusy, mają też witaminy z grupy B i A. Zawierają antocyjany, flawonoidy, cukry (około 20%), garbniki, kwasy organiczne i biopierwiastki. Przetwory z czarnego bzu działają napotnie i przeciwgorączkowo, pomagają chronić się przed przeziębieniem i grypą i wtedy, gdy organizm walczy z chorobą. Składniki owocu czarnego bzu łagodzą bóle migrenowe, nerwobóle i bóle brzucha. Pomagają w schorzeniach reumatycznych i ułatwiają usuwanie toksyn z organizmu.

Mus z owocu czarnego bzu z firmy Runoland to produkt ekologiczny. Owoce pochodzą wyłącznie z terenów, na których od przynajmniej 3 lat nie stosowano żadnych oprysków i środków chemicznych.

Produkt: Ekologiczny mus z owocu czarnego bzu, masa: 300g, cena: 8zł, producent: RUNOLAND Sp. J.             

Nadesłał:

Werner i Wspólnicy

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl