Dobra, bo polska – kiełbasa, królowa smacznych i pożywnych dań
Biała, parzona, wędzona. Serwowana jako samodzielne danie lub jako dodatek, wzbogacający smak potraw. Tradycyjna, polska kiełbasa, nie ma sobie równych. Sprawdźcie, jakie pyszności można stworzyć z tym prostym i często niedocenianym składnikiem polskiej kuchni.
Kiełbasa to prosty, a jednocześnie smaczny i pożywny składnik, który warto docenić w naszym menu, zwłaszcza w chłodniejsze dni. Zaspokoi głód, zapewniając jednocześnie energię na dłużej. Można zwyczajnie pokroić ją na kanapkę, podpiec, usmażyć lub spróbować przygotować pyszne potrawy z kiełbasą w roli głównej. Podpowiadamy, jak z jej najbardziej popularnych rodzajów, stworzyć dania, które zaspokoją gusta każdego smakosza polskiej kuchni.
Fajerczak z farszem z kiełbasą i pieczarkami
Składniki:
Składniki na ciasto:
250 g mąki
płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki sody
125 ml zsiadłego mleka
Składniki na farsz:
300 g kiełbasy śląskiej spec (np. od JBB Bałdyga)
300 g pieczarek
1 cebula
łyżka smalcu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto, zostawiamy pod przykryciem na jakiś czas. Ciasto przekładamy na stolnicę, kroimy na kawałki i rozwałkowujemy na mniejsze placuszki. Smażymy na suchej patelni na wolnym ogniu z obu stron. Kiełbasę kroimy w plastry, pieczarki na ćwiartki i cebulę w pióra. Podsmażamy wszystko na smalcu, aż do zrumienienia. Gotowe fajerczaki podajemy z przygotowanym farszem.
Składniki:
1,5 l wody
500 ml zakwasu na żurek
3 łyżki kwaśnej śmietany
300-350 g kiełbasy swojskiej (np. od JBB Bałdyga)
150 g boczku z beczki #JBB
5 suszonych podgrzybków
1 duża cebula
4 duże ząbki czosnku
4 ziemniaki
2 średnie marchewki
1 mała pietruszka
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżka oleju
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek podsmaż w garnku na oleju. Następnie dodaj wodę, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek oraz grzyby. Doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu dodaj pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki, marchewki i pietruszkę. Dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 15 minut. Do wywaru wrzuć pokrojoną w półplasterki kiełbasę oraz drobno pokrojony boczek. Gotuj kolejne 15 minut. Na koniec połącz zupę ze śmietaną i doprowadź całość do wrzenia. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Składniki:
kiełbasa swojska (np. od JBB Bałdyga)
2 cebule
kilka ogórków konserwowych
smalec do smażenia
szczypiorek
ulubione pieczywo
Sposób przygotowania:
Kiełbasę pokrój w talarki. Cebulę pokrój w piórka. Na smalcu podsmaż kiełbasę, po chwili dodaj do tego cebulę. Smaż kilka minut. Na pieczywie ułóż smażoną kiełbasą z cebulą. Na to ułóż plasterki ogórka i szczypiorek.
Nadesłał:
DownStreet
|