Dobry jak chleb
Konsumpcja pieczywa spada. Według szacunków w 1974 roku Polacy miesięcznie zjadali ponad 8 kg chleba, a w 2011 jego spożycie spadło prawie o połowę*. Eksperci wskazują, że takie zachowanie konsumentów to wynik mitów, które zostały wykreowane przez wielu nieodpowiedzialnych publicystów.
Wywiad z Robertem Księżopolskim, prezesem Fundacji Chleb to Zdrowie.
W jakim celu powstała Fundacja, czy faktycznie pozycja pieczywa w codziennej diecie jest tak słaba, że należy przekonywać Polaków, że chleb to zdrowie?
Fundacja Chleb to Zdrowie powstała w celu upowszechniania zasad zdrowego stylu życia, prawidłowej diety, w tym popularyzacji informacji dotyczących pieczywa i produktów zbożowych, które powinny być podstawowymi produktami w naszej diecie, zgodnie z rekomendacjami lekarzy, dietetyków i naukowców.
Spożycie pieczywa w naszym kraju obniżyło się w ciągu ostatnich kilkunastu lat, lecz nie towarzyszy temu znaczące zmniejszenie odsetka dzieci z nadwagą i otyłością, a wręcz przeciwnie odsetek dzieci otyłych znacznie się zwiększył. Pora, żebyśmy przypomnieli sobie o dobrym chlebie, który dla dorosłych i dzieci jest m.in. ważnym źródłem energii, witamin, soli mineralnych i błonnika, które są niezbędnymi składnikami żywieniowymi, podstawą zdrowej prawidłowej diety.
Dla każdego z nas, określenie dobry chleb może oznaczać coś innego. Chleb jest w naszej kulturze symbolem tradycji i wartości. „Dobry, jak chleb”, „powitać chlebem” to określenia, które tkwią głęboko w naszej kulturze i świadomości. Naszym celem, jako Fundacji, jest tworzenie platformy współpracy pomiędzy naukowcami, dietetykami i producentami pieczywa, w celu popularyzacji wiedzy i tradycji dobrego, zdrowego pieczywa dla dobra konsumentów, w tym także naszych dzieci.
Kim są fundatorzy i założyciele Fundacji?
Do grona założycieli Fundacji Chleb to Zdrowie należą przedstawiciele nauki, technolodzy żywności i producenci pieczywa, którzy reprezentują zarówno małe piekarnie rzemieślnicze, jak i duże zakłady piekarskie z całej Polski. Radę Programową Fundacji tworzą przedstawiciele różnych dziedzin nauki o żywności i medycyny.
*Dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej opublikowane przez Główny Urząd Statystyczny.
Gazeta Finansowa
Nadesłał:
iwonamichalowska
|