Domowa uprawa szpinaku


Domowa uprawa szpinaku
2014-02-25
Stereotyp szpinaku jako dania ohydnego w smaku, ale bogatego w substancje odżywcze, jak większość stereotypów niewiele ma wspólnego z rzeczywistością.
Wprawdzie liście szpinaku zawierają sporo beta-karotenu oraz witaminy C, ale mitem jest obiegowa opinia o posiadaniu przez nie wysokiej zawartości żelaza. Poza tym szpinak jest przepyszny, trzeba tylko umieć go właściwie przyrządzić. Potwierdzi to każdy, kto spróbował pierogów ze szpinakiem i serem feta, albo makaronu ze szpinakiem, serem mascarpone i parmezanem oraz czosnkiem, boczkiem i grzybkami. Smakosz szpinaku powie nam także, że najlepszy szpinak to ten świeżo zerwany. Niestety, mrożonki nie zachowują pełni jego aromatu, zaś świeży szybko więdnie i nie da się przechować zbyt długo. Rozwiązaniem tego problemu jest jednak domowa uprawa szpinaku, którą można bez wielkiego wysiłku prowadzić przez cały rok.
 
Chociaż zalicza się go do roślin jednorocznych, szpinak można uprawiać także w cyklu dwuletnim. Ponieważ ma on zarówno odmiany wiosenne, jesienne, jak i zimujące w gruncie, a w przypadku większości z nich okres wegetacji jest krótki (około dwóch miesięcy), szpinakiem możemy się cieszyć przez niemal cały rok. Wysiewać można od lutego do września, zaś zbierać od maja do listopada. Jako, że różne odmiany szpinaku cechują się różnym wyglądem i smakiem, nie ma obaw, że zajadanie się nim szybko nam się znudzi. Poza tym domowa uprawa szpinaku pozwoli nam urozmaicić swoją dietę w okresie zimowym, kiedy trudno o świeże warzywa z ekologicznej produkcji.
 
Aby uprawa szpinaku nam się udała, musimy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Szpinak wymaga dużej ilości światła oraz zawsze wilgotnej gleby. Ta ostatnia powinna być wapienna, próchnicza i niezbyt lekka. Podlewać umiarkowaną ilością wody należy co 3-4 dni. Temperatura optymalna dla prawidłowego wzrostu rośliny to 15-18oC. Ze zbiorami nie należy zbyt długo czekać, ponieważ najsmaczniejsze są młode liście. Jakkolwiek w przypadku szpinaku zaleca się raczej gęsty wysiew, liście trzeba przerywać, jeżeli rozrosną się zbyt gęsto. Niestosowanie się do tych wymagań spowoduje, że roślina bardzo szybko zacznie wypuszczać pędy nasienne, a jej liście staną się skórzaste i niesmaczne. Podobny efekt wystąpi, jeśli w glebie jest zbyt dużo azotu – należy na to zwracać szczególną uwagę podczas dobierania odpowiedniego nawozu.
 
Domowa uprawa nie zajmuje zbyt wiele miejsca, wystarczy kilka plastikowych pojemników po owocach (np. po kiwi albo mandarynkach, ważne aby miały dziurki od spodu), które ustawiamy na parapecie okiennym. Świetnie sprawdzą się również doniczki na balkonie. Jeżeli chodzi o podłoże, nasze pojemniki lepiej wypełnić odpowiednio spreparowaną ziemią kupioną w sklepie ogrodniczym, ponieważ ziemia wykopana w ogródku lub gdzieś za miastem może zawierać szkodliwe substancje i szkodniki.
 
Do domowej uprawy nadają się właściwie wszystkie odmiany szpinaku. Na szczególną uwagę zasługują polecana do uprawy całorocznej Tetona oraz odporna na choroby Medania.

Nadesłał:

brenna

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl