Domowe i profesjonalne sprzęty kuchenne


2012-12-18
Profesjonalny sprzęt kuchenny jest nie tylko tym czynnikiem, który wpływa na komfort naszej pracy, ale również na smak potraw i naszą satysfakcję z przyrządzania produktów. Doskonale wiedzą o tym nie tylko „panie domu”, które cenią sobie solidne akcesoria kuchenne i odpowiedni sprzęt.

Tym bardziej przekonani są o tym pracownicy gastronomii, gdzie posiłki przyrządza się dla kilkunastu, lub nawet kilkuset osób. Zaplecze w postaci odpowiedniego sprzętu jest niezbędne by móc normalnie pracować. Często jednak sprzęty kuchenne przeznaczone do gastronomii nie są dostępne nam - przeciętny zjadaczom chleba. Piekarniki, piece czy nawet noże przeznaczone do pracy w gastronomii są znakomite - co oczywiście przekłada się na ich cenę. Ostatnimi czasy mamy również do czynienia z modą na  przyrządzanie rozmaitych soków owocowych metodami domowymi.

I tak bardzo często w centrach handlowych kupić możemy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Oczywiście pracownicy tego stanowiska nie męczą się z ręcznym jego przygotowaniem! Odbywa się to znacznie szybciej i dużo bardziej higienicznie: przy użyciu wyciskarki elektrycznej, która jest w stanie na raz wycisnąć dużo więcej soku, praktycznie bez użycia siły. Sok bez dodatków konserwantów na naszych oczach trafia wprost z pomarańczy do naszej szklanki! Wyciskarki do cytrusów (bardzo często to zumex lub zumova) są niezwykle praktyczne - zwłaszcza, że cena za kilogram pomarańczy a sok z nich wydobyty jest znacznie zawyżona.

Wyciskarki tego typu są jednymi z nielicznych urządzeń profesjonalnych, które możemy kupić sobie do domu. Oczywiście musimy liczyć się z tym, że przyjemność ta kosztuje - i to dość słono. Jeżeli jednak jesteśmy wielbicielami świeżo wyciśniętego soku, być może skusimy się na taki prezent do naszej kuchni.  

Nadesłał:

JoannaK

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl