Domowe sposoby na jesienne przypadłości


Domowe sposoby na jesienne przypadłości
2014-11-04
Z czym kojarzy Ci się jesień? Z kolorowymi liśćmi spadającymi z drzew, babim latem,z robieniem przetworów, a może z zatkanym nosem i niekończącym się katarem, stertami zużytych chusteczek, bólami mięśni i gardła. Poznaj domowe sposoby złagodzenia oznak przeziębienia.

Temperatura spada, rośnie liczba osób skarżących się na ból głowy, gorączkę i katar.
Niestety, w niskich temperaturach i powietrzu o niskiej wilgotności wirusy mają idealne warunki do bytowania. Warto pamiętać, że objawy pojawiające się w wyniku reakcji układu immunologicznego, próbującego pozbyć się wirusa, są częścią naturalnej reakcji naszego organizmu.
Gdy dopada Cię przeziębienie, nie czekaj, działaj od razu. Jedynie szybka reakcja pozwoli zatrzymać rozwój choroby. Zanim sięgniesz po leki, wypróbuj sposoby medycyny naturalnej. Domowe metody przydadzą się także w profilaktyce.

Leki ze sklepu spożywczego
- Coraz więcej Polaków pierwsze objawy choroby stara się pokonać domowymi metodami.  Świadomość społeczeństwa polskiego wzrosła na tyle, że leki farmakologiczne zamieniają na produkty spożywcze - uważa Zbigniew Kurleto, ekspert programu „Doceń polskie”, promującego rodzimą żywność najwyższej jakości.

Jednym z popularnych składników wykorzystywanych do zwalczania bakterii jest miód. Mało kto wie, że działa on także na niektóre wirusy odporne na antybiotyki. Kolejny produkt o cennych właściwościach to czosnek, który niszczy drobnoustroje atakujące gardło i oskrzela, działa także odkażająco na płuca. Nie należy zapominać przy tym o cytrynach. Zawarte w owocu polifenole i witamina C wspomagają układ odpornościowy. Witamina C uszczelnia także naczynka krwionośne, a w dużej ilości może ograniczyć rozprzestrzenianie się infekcji.
Warto sięgnąć również po imbir (działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie) oraz po goździki bogate w magnez, wapń, witaminy A, C i K, a także kwasy omega-3 i flawonoidy, które wzmacniają układ odpornościowy. Ponadto, do składników rozgrzewających organizm (pobudzają krążenie, udrażniają nos i gardło) zalicza się działający wykrztuśnie i bakteriobójczo tymianek oraz majeranek, posiadający również właściwości przeciwzapalne.
Dobrym środkiem przeciwgorączkowym jest sok malinowy, który pobudza czynność gruczołów potowych. Wysoką temperaturę można zwalczyć także chłodnymi okładami, także z dodatkiem octu. Wilgotną gazę lub płótno należy przyłożyć na czoło, kark, nadgarstki lub łydki.

Skuteczny sposób na pokonanie zapalenia krtani i uporczywego kaszlu
Do kanonu sprawdzonych sposobów pomocnych jesienią i zimą warto dodać jeszcze jeden przepis.
Swoją sprawdzoną metodą na zwalczenie bólu gardła i silnego kaszlu dzieli się Mirek Drewniak, przewodniczący Loży Ekspertów programu „Doceń polskie” oraz współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. - W kubku gorącego mleka należy rozpuścić 1 lub 2 tabletki soli emskiej i dodać do tej mikstury po jednej łyżce miodu i masła, a następnie ją wypić zanim płyn wystygnie. Specyfik jest naprawdę bardzo skuteczny, ale ma jedną wadę, mówiąc delikatnie, smak mieszanki zdecydowanie nie jest przyjemny – przyznaje M. Drewniak.
Sposób Mirka Drewniaka jest polecany zarówno dzieciom, jak i dorosłym zmagającym się z atakami kaszlu i zapaleniem krtani.

Gwoli wyjaśnienia, Sól emska to jednorodny proszek o słonym smaku, złożony z siarczanów i chlorków sodu i magnezu, a także węglanu sodowego.

Mówiąc o domowych sposobach leczenia, nie wolno bagatelizować roli odpoczynku - sen regeneruje i wzmacnia organizm, a przez to mobilizuje go do walki z wirusami. Ciepłe napoje, lekkie posiłki i pozytywne nastawienie pomogą szybko wrócić do formy.
Najważniejsze to się nie poddawać i, mimo coraz dłuższych wieczorów, zachować optymizm.


* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmuje się piątka specjalistów zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. Celem projektu jest propagowanie wspólnego gotowania wśród pasjonatów kuchni, którzy swoją wiedzą i przepisami dzielą się w Internecie. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi, warsztatom i pokazom kulinarnym, blogerzy mają okazję do spotkań, poznawania nowych miejsc i produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.

* * *

KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl

Anna Koza
anna.koza@adventure.media.pl
Adventure Media s. c. Agencja Public Relations
www.adventure.media.pl
tel. 32 724 28 84
fax 32 417 01 70

Nadesłał:

Adventure Media

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl