Doskonały stek za każdym razem


Doskonały stek za każdym razem
2012-12-09
Angielskie słowo steak oznacza ucięty kawałek, zaś beefsteak - ucięty kawałek wołowiny, nie tylko polędwicy. Jego kariera rozpoczęła się w Ameryce. Najpierw przyrządzano go na rożnie, potem na grillu.

 

Angielskie słowo steak oznacza ucięty kawałek, zaś beefsteak - ucięty kawałek wołowiny, nie tylko polędwicy. Jego kariera rozpoczęła się w Ameryce. Najpierw przyrządzano go na rożnie, potem na grillu. Doskonałe steki to główny cel, dla którego powstają grille Broil King.

Przewodnik grillowania idealnych steków

Aby stek był smaczny mieso na niego powinno być pierwszej jakości, ze zwierzęcia odpowiedniej rasy, odpowiednio karmionego, itd. Najważniejszym czynnikiem jak nasz stek bedzie smakował jest sposób dojrzewania mięsa. Czyli, mięso powinno być przechowywane w odpowiedniej temperaturze, wilgotności i przez dany okres czasu. Cały ten własnie proces jest nazywany procesem dojrzewania steku. Nie można pominąć faktu że, cena naszego steku jest uzależniona od tego, jak nasz stek dojrzewał. Mrożenie mięsa zepsuje smak steka… Sa różne rodzaje steka i każdy z nas ma ulubiony rodzaj.

Do przygotowania dobrego steka nie potrzebujemy nic poza dobrym kawałkiem mięsa, soli I pieprzu. Dodatkowe przyprawy zepsuja smak miesa. Nie wolno steka dziurawić nożem lub widelcem w czasie smażenia. Powoduje to bowiem ze wypłyna ze steka soki i nasze dzieło sztuki nie bedzie soczyste. Jeżeli nasz stek jest gotowy, odkładamy steka na talerz i czekamy 5 minut aż mięso wchłonie wszystkie soki . Ten process nazywa sie oddychaniem. Po 5 minutach kroimy steka. Do dobrego steka nie potrzeba noża, mięso może byc krojone nawet widelcem.

Jeśli chcesz przygotować idealny stek do tego uzyskać perfekcyjny diamentowy wzór, postępuj zgodnie z zaleceniami poniższego schematu. Mięso przeznaczone na steki należy wcześniej zamarynować. Następnie rozgrzać grilla, pokrętło ustawione na pozycji HIGH. Następnie spryskać, lub nasmarować ruszt olejem. Dalej postępować zgodnie z zaleceniami podanymi w tabelce: Uwaga: Mięso z kością potrzebuje trochę więcej czasu, aby było gotowe do podania. Na czas grillowania ma wpływ wiatr, temperatura na zewnątrz, grubość steków i ich temperatura przed podaniem.

 

Nadesłał:

Dynamic - Centrum Grilla
http://www.dynamic24.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl