Dożynkowe – piwo słowiańskich bogów
Odkrywając tajemnicę i magię ludowego święta jakim są Dożynki trzeba wyruszyć daleko w przeszłość, aż do czasów gdy ziemie polskie zamieszkiwane były przez Słowian. Dożynki bowiem są świętem wywodzącym się z tradycji słowiańskiej.
Obchodzone w okresie równonocy jesiennej, zmieniały noc z 22. na 23. września w czas wróżb, modlitw i radosnej fety wypełnionej tańcami i poczęstunkiem. W nurt tej tradycji doskonale wpisuje się piwo oferowane przez Browar Okocim. Produkowane z dodatkiem tradycyjnego polskiego chmielu Marynka staje się idealnym uzupełnieniem jesiennych biesiad.
Piwo Dożynkowe jest drugą odsłoną limitowanej linii piw sezonowych warzonych w Browarze Okocim. Przygotowywane z myślą o tradycji wpisanej w polską kulturę, będzie idealnym towarzyszem upalnych sierpniowych dni, aż do ich schyłku, świetnie sprawdzając się także w czasie nieco chłodniejszych wrześniowych oraz październikowych wieczorów. Dedykowane konkretnemu świętu piwo może stać się pretekstem do snucia baśni i legend w gronie znajomych oraz do uwolnienia drzemiącej w każdym z nas słowiańskiej duszy.
Piwo Dożynkowe jest niepasteryzowanym piwem typu lager. Wyprodukowane z jasnej odmiany słodu, jest bardzo esencjonalne i głębokie w smaku. W przeciwieństwie do swojego poprzednika, Piwa Świętojanskiego, zostało poddane mikrofiltrowaniu, dzięki czemu można dłużej cieszyć się jego świeżym i orzeźwiającym smakiem. Bardzo charakterystyczna dla piwa Dożynkowego jest wyczuwalna chmielowa nuta uzyskiwana z uprawianego jedynie w Polsce chmielu ,,Marynka”. Ta tradycyjna odmiana chmielu skupia w sobie wysokie walory aromatyczne, zachowując jednocześnie dużą zawartość substancji goryczkowych.
Koncepcja piw sezonowych jest przełomem na polskim rynku - to pierwsza linia piw zaplanowana na każdą porę roku, z uwzględnieniem charakterystycznych dla niej świąt. Sezonowość, oryginalność i tradycja to wartości szczególnie doceniane przez piwnych koneserów, do których przede wszystkim skierowane są piwa specjalne.
4 piwa sezonowe warzone w Browarze Okocim:
- Świętojańskie - jasne, lekkie, niefiltrowane. Dostępne: maj - lipiec 2013
- Dożynkowe - z okazji pierwszych zbiorów, niepasteryzowane. Dostępne: sierpień - październik 2013
- Świąteczne – ciemne, bogate w smaku, z aromatem korzennym. Dostępne: listopad 2013 - styczeń 2014
- Wielkanocne – ciemne, 4 słodowe, bardziej esencjonalne. Dostępne: luty - kwiecień 2014.
Sugerowana cena sprzedaży: 3,79zł zł / zwrotna butelka 0,5l + kaucja za butelkę
Więcej na: www.piwasezonowe.pl
Kontakt dla mediów:
WALK PR
Marta Lesiewska - Senior Account Manager
marta.lesiewska@walk.pl
+48 519 021 080
___________________________________________________________________
Browar Okocim to ponad 160 lat imponującej historii piwowarstwa. Jan Ewangelista Goetz, założyciel browaru, przyjął zasadę „najlepsze z najlepszego” – wytwarzanie tego, co najlepsze z najlepszych dostępnych surowców. Zasadzie tej hołdowały następne pokolenia właścicieli browaru. Sprowadzano najlepszy jęczmień i chmiel - pomimo wysokich kosztów, stosowano najlepsze drożdże. Wszystko to – w połączeniu z wiedzą ekspercką i pasją okocimskich piwowarów – budowało markę produktu wśród odbiorców.
Nadesłał:
WalkPR
|