DWA I WIĘCEJ W JEDNYM, CZYLI NAJCIEKAWSZE KONCEPTY GASTRONOMICZNE
Świat pędzi coraz szybciej, natomiast każdy z nas szuka spójności i równowagi. Łączymy różne czynności po to, aby zaoszczędzić jak najwięcej czasu, którego brakuje nam zarówno dla bliskich osób, jak i dla samych siebie. Jedną z nich jest posiłek, który zazwyczaj spożywany w pośpiechu staramy się połączyć z innym, ważnym zadaniem. Dlatego też znaczną popularność zdobyły koncepty gastronomiczne, które łączą w sobie czasem nawet kilka pomysłów, sprawiając, że restauracje czy np. piekarnie stają się miejscami bardziej atrakcyjnymi, a przede wszystkim umożliwiają robienie kilku rzeczy w jednym czasie!
Istotnym elementem rozwoju biznesu jest dobrze rozplanowany koncept gastronomiczny, który ma na celu udoskonalić gastronomię danego lokalu. Dobrze dopracowany i zrealizowany koncept, który wyróżnia się spośród innych oryginalnością, pomaga zarówno przyciągnąć nowych gości, jak i utrzymać stałych klientów.
NA DRZEWIE...
Ciekawym przykładem konceptu gastronomicznego jest Yellow Restaurant Treehouse. Zaprojektowana przez Petera Eisinga i Lucy Gauntlett w Nowej Zelandii restauracja jest jedną z najbardziej popularnych na świecie, która w fenomenalny sposób połączyła swój lokal z naturą. Cała konstrukcja znajduje się aż 10 metrów nad ziemią, na 40-metrowej sekwoi! Blask promieni słonecznych, kontakt z naturą, a przede wszystkim przepiękne widoki sprawiają, że restauracja nieustannie przyciąga nowych gości.
FUTRZAK MILE WIDZIANY!
Kultowym miejscem, i kolejnym ciekawym konceptem, cieszącym się ogromną popularnością tym razem wśród miłośników futrzaków są tzw. „kocie kawiarnie". Za kolebkę tego typu miejsc uznaje się Azję, ze względu na to, że pierwszy lokal, czyli Cat Flower Garden, powstał w 1998 roku na Tajwanie. Jednakże, od lat 90 „kocie kawiarnie" powstały również w Australii, Austrii, Stanach Zjednoczonych, Francji, Węgrzech, Danii, Litwie oraz w Polsce. Są one idealnym miejscem na wypicie kawy w towarzystwie miłych kociaków.
A W POLSCE?
Tempo dzisiejszego życia, natłok pracy oraz obowiązków sprawia, że coraz rzadziej dbamy o zdrową dietę żywieniową. Szczególnie ciężko jest nam wygospodarować czas z rana, gdy najczęściej cała organizacja dnia rodzinnego spada na nasze barki. Nie mamy czasu na przygotowanie ciepłego, pełnowartościowego posiłku, nie mówiąc już o porannym zakupie świeżego, chrupiącego pieczywa, które zapewni nam energię na cały dzień. Dlatego też idealnym miejscem, w którym oprócz zakupu pieczywa, można delektować się pysznym i gorącym posiłkiem jest sieć: Piekarnia Grochola Prawdziwy Chleb. To nie tylko zwykłe piekarnie. Grochola Prawdziwy Chleb., to także koncepty gastronomiczne! Miejsce to genialnie wpisuje się w przedstawione trendy oraz potrzeby dnia codziennego każdego człowieka, ponieważ oprócz zakupu pieczywa, klienci mogą delektować się pysznym i gorącym posiłkiem. Świeże sałatki i chrupiące kanapki wybrane do śniadania dodadzą energii na cały dzień, natomiast pieczywo, które jest podstawą diety przyciągnie klientów swoim zapachem i świeżością. Piekarnia Grochola Prawdziwy Chleb przygotowała również rozwiązanie dla tych, którzy nie mogą rano poświęcić czasu na zakup pieczywa, bądź spożycie posiłku. Oprócz śniadania i lunchu, o każdej porze dnia można zamówić obiad w postaci pysznego makaronu i otrzymać świeży chleb. To nie wszystko! W koncepcie Grochola Prawdziwy Chleb istnieje też np. możliwość skomponowania własnej drożdżówki na życzenie klienta. Zatem każdy może dobrać składniki tylko takie, na które w danym momencie ma ochotę i skosztować swojego pysznego wypieku przy gorącej herbacie bądź kawie. Natomiast wszyscy klienci, którzy mają ochotę zrobić sobie przerwę w pracy, czy też pragną zwyczajnie odpocząć mogą sięgnąć do regału z książkami, które znajdują się w wielu piekarniach Grocholi i oderwać się choć na chwilę od rzeczywistości przy pomocy ciekawej, dobrej lektury.
Nadesłał:
Naruszew
|