Dżemy i konfitury


2015-03-09
Dodatek znany od wielu lat. Niegdyś wykorzystywany w innych celach niż obecnie, ale wciąż niezwykle popularny.
Dżemy i konfitury to sprawdzony sposób naszych babć na przetrwanie zimy. W dawniejszych czasach, kiedy nie produkowano wielu słodyczy, tego rodzaju zaprawy miały posłużyć na zabezpieczenie się odpowiednią dawką węglowodanów zimą. Konfitury to najlepszy sposób na zdrowe słodkości dla osób, które nie miały całorocznego dostępu do owoców lub słodyczy. Obecnie dostępność do wszystkich produktów jest wszechstronna, jednak nadal korzysta się z dżemów, chociaż w nieco innym kontekście. Przenikanie się kuchni światowych do naszej polskiej sprawia, że możemy próbować smaków nie tylko spoza granic, ale także spoza naszego kontynentu. Chcąc przekonać się, jak smakują konfitury na przykład z Portugalii albo produkty BIO, wystarczy skorzystać z Internetu i odpowiedni produkt zamówić. Serwis Nokaut.pl oferuje cały dział delikatesowy, w którym jedną z kategorii żywności są właśnie dżemy i konfitury. Dzięki ogromnej bazie produktów, można zaopatrzyć się w aż 93 różne konfitury pochodzące z 10 sklepów. Ogromną zaletą porównywarki jest możliwość wyboru produktów konkretnego producenta, niezależnie od miejsca zakupu (rodzaju sklepu). Zastosowanie dżemów i konfitur w dzisiejszych czasach służy do tworzenia kanapek na słodko, naleśników na słodko lub też dodawania odpowiedniej konfitury do samodzielnie pieczonych ciast. Coraz częściej stosuje się także połączenia smakowe słodkiego i słonego, co przez odpowiednią strukturę konfitur można dodawać również do serów, na przykład mocno wędzonych albo pleśniowych. Zobacz więcej

Nadesłał:

sanduciorbas

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl