Dzieci jedzą na wesoło


Dzieci jedzą na wesoło
2015-02-17
Przygotowanie posiłków dla dzieci, to nie lada wyzwanie. Menu małego smakosza powinno być odpowiednio zbilansowane, a jego elementy powinny zawierać wszystkie niezbędne składniki potrzebne do prawidłowego rozwoju dziecka.

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, to on daje maluchom energię do zabawy i poznawania świata, dlatego warto o tym pamiętać. Niestety, dzieci nie zawsze mają ochotę na jedzenie, więc może warto zachęcić je do tego poprzez kulinarne zabawy.

Na blogu Dziecijedza.com każda mama znajdzie wyjątkowy dla swojego dziecka przepis z wykorzystaniem jego ulubionych składników. Kanapka z misiem, sałatka z zającem czy naleśnik - ślimak, to tylko niektóre pomysły na urozmaicenie posiłków małych niejadków.

Razowe naleśniki z jeżynowym budyniem

Składniki:

  • 3 łyżki mąki razowej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 ml zimnego mleka
  • 100 ml wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 1 budyń waniliowy
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka jeżyn
  • fioletowy lukier

Przygotowanie:

Zagotować jeżyny z cukrem, dodać mleko wymieszane z budyniem i energicznie mieszać, aż zgęstnieje. Gotowy budyń odstawić do wystudzenia.

Mąkę, jajka, mleko, wodę gazowaną i szczyptę soli połączyć w jednolite ciasto. Na rozgrzanej patelni usmażyć kilka tradycyjnych naleśników, a z pozostałej części ciasta usmażyć motyle. Na okrągłego naleśnika nałożyć jeżynowy budyń, przykryć motylem udekorowanym lukrem i jeżynami :) Smacznego!

Więcej przepisów na www.dziecijedza.com

Nadesłał:

Dziecijedza.com
http://www.dziecijedza.com

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl