Dzień, w którym nie wypada się stresować!


Dzień, w którym nie wypada się stresować!
2011-10-24
Dzieci wracają do szkoły, do miasta wracają korki, za chwilę koniec roku, a my nie zrealizowaliśmy ani jednego z noworocznych postanowień – i jak tu się nie denerwować? Jest jednak dzień, w którym po prostu nie wypada poddać się stresowi – 28 października – Dzień Odpoczynku Zszarganych Nerwów.

Otwórz się na nowe!

Najlepiej oczywiście byłoby tego dnia wziąć sobie wolne (tym bardziej, że w tym roku wypada w piątek) i skupić się wyłącznie na relaksie. Jeśli jest to jednak niemożliwe i do dyspozycji będziemy mieć zaledwie kilka godzin, warto skrupulatnie zaplanować ten czas. Jeśli mamy swój niezawodny patent na relaks - wspaniale! Ale może warto spróbować czegoś nowego?

Zacznijmy od... sportu, który jest jednym z najlepszych sposobów na stres. Podczas wysiłku fizycznego produkowana jest endorfina, czyli hormon szczęścia. Możemy być więc pewni, że choć z treningu wrócimy zmęczeni, to z uśmiechem na twarzy i w pełni energii do działania. .

Po treningu zafundujmy sobie gorącą kąpiel, która nie tylko zrelaksuje, ale również zapobiegnie mogącym pojawić się po wysiłku fizycznym zakwasom.

A na koniec bomba relaksacyjna! Najpierw przygotujmy coś orzeźwiającego dla podniebienia, co wpłynie również kojąco na zszargane nerwy, czyli mus jabłkowy z melisą. Dobierzmy odprężającą (taką, którą naprawdę lubimy, i która działa na nas uspokajająco) muzykę (muzykoterapia) i zapalmy kilka zapachowych świec lub kadzidełek (aromaterapia). Usiądźmy lub połóżmy się w wygodnej pozycji, najlepiej otulając się mięciutkim pledem i poddajmy chwili. Delektując się musem przywołajmy w pamięci miejsce, w którym lubimy przebywać lub w którym chcielibysmy się znaleźć np. letni domek w górach czy plażę z tegorocznych wakacji. Wizualizacje tego typu doskonale poprawiają samopoczucie, oddalają napięcie i pomagają w walce ze stresem. Delektujmy się więc chwilą i pamiętajmy, że to jeden z nielicznych momentów, które dedykujemy tylko i wyłącznie sobie!

 

Przepis na

Mus jabłkowy z melisą

autorstwa aktorki Moniki Mrozowskiej i Jej męża Macieja Szaciłło*

 

Składniki dla 2 osób:

4 twarde kwaśne jabłka

1 łyżeczka trzcinowego Cukru Królewskiego BIO

sok z połówki limonki

mała garść świeżej melisy

Dekoracja

trzcinowy Cukier Królewski BIO

2 plasterki limonki

2 listki melisy

Jabłka obieram ze skórki, kroję w małą kostkę i wrzucam do garnka. Dodaję sok z limonki oraz trzcinowy Cukier Królewski BIO i duszę, aż jabłka staną się miękkie. Następnie miksuję  na jednolitą masę. Podaję z drobno pokrojoną melisą,  w wysokich szklankach ozdobionych trzcinowym Cukrem Królewskim BIO, plasterkiem limonki i listkiem melisy.

 

*Przepis pochodzi z ksiązki „Fajna babka, ale ciacho" autorstwa Moniki Mrozowskiej - Szaciłło i Macieja Szaciłło.

Nadesłał:

Open Media

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl