Dzień Ziemi od kuchni. Jak branża dostaw jedzenia stara się być eko?


2018-04-20
To jeden z najdłużej utrzymujących się trendów. Moda na eko-życie szybko stała się potrzebą, a w wielu przypadkach wręcz koniecznością.

Próby bycia bardziej przyjaznym środowisku mają miejsce we wszystkich dziedzinach życia. I dotyczą nie tylko indywidualnych jednostek, ale także biznesu. Z okazji Światowego Dnia Ziemi Anna Zając, Brand Manager serwisu PizzaPortal.pl podsumowuje, jak mocno trend eko obecny jest w branży dostaw jedzenia.

OPAKOWANIA

Jedną z niezwykle ważnych kwestii, mających wpływ na ochronę środowiska, jest stosowanie przez restauracje odpowiednich opakowań. – Coraz więcej naszych partnerów, których oferta dostępna jest na PizzaPortal.pl korzysta z materiałów, które można poddać recyklingowi – mówi Anna Zając. – Ważne jest dla nas nie tylko to, by skutecznie zachowywały ciepło dań, lecz również – aby były przyjazne środowisku. Dla użytkownika z kolei niezwykle przydatna jest informacja na opakowaniu, jak je zutylizować.

ONLINE ZAMIAST DRUKU

Niektóre restauracje, z których możemy zamówić jedzenie z dowozem, wciąż drukują paragony i dołączają je do zamówienia. Wiele lokali jednak zaczyna rezygnować z tej praktyki na rzecz bardziej ekologicznego rozwiązania i wysyła szczegóły dotyczące zamówienia i transakcji drogą mailową. Jeśli mamy wybór, jaką formę potwierdzenia wybrać, postawmy na elektroniczną.

DOSTAWA

Dostarczenie posiłków w najkrótszym z możliwych czasie – to jedno z największych wyzwań, z jakimi mierzy się branża dostaw jedzenia. Jednocześnie nie bez znaczenia jest to, jaki wpływ na środowisko mają używane do transportu pojazdy. – Od kilku miesięcy prowadzimy we Wrocławiu pilotażowy program własnych dostaw – mówi Anna Zając z PizzaPortal.pl. – Część naszej floty stanowią skutery elektryczne, które gwarantują szybkie dostarczenie zamówienia nawet w godzinach szczytu. Poza tym nie generują spalin ani hałasu. Testowaliśmy też inne metody dostawy – na przykład z wykorzystaniem dronów.

Odpowiedzialność za środowisko to temat ważny zarówno dla biznesu, jak i dla każdego z  nas. Zamawiając jedzenie z dostawą pod drzwi, warto pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze, zadbajmy o właściwą wielkość porcji i kupmy tylko tyle, ile na pewno zjemy. Według danych Federacji Polskich Banków Żywności na całym świecie marnuje się aż 1/3 produkowanego jedzenia. Rocznie wyrzucamy go 1,3 mld ton! Czytajmy też informacje na opakowaniach, które podpowiedzą, jak je zutylizować. Wybierajmy też elektroniczne paragony. Warto pamiętać, że to małe kroki są najefektywniejszą drogą do życia eko.

Nadesłał:

38PR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl