Eco Zielnik: Edyta o Rozmarynie


Eco Zielnik: Edyta o Rozmarynie
2013-12-12
Chciałabym zachęcić Was do odważniejszego stosowania ziół w kuchni. Ostatnio dużą popularnością cieszy się rozmaryn i o nim Wam trochę poopowiadam…

Rozmaryn wykorzystywany jest zarówno świeży jak i suszony – przy czym suszony jest dużo łagodniejszy. Sztywne, podobne do igiełek liście rozmarynu mają bardzo charakterystyczny smak i aromat. Rozmaryn idealnie dopełnia walory smakowe potraw z baraniny, dziczyzny, drobiu i ryb. Jest nieodzowny w potrawach z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami, grzybami. Ponadto doskonale komponuje się z czosnkiem oraz takimi przyprawami jak majeranek i cząber.

 

Aromatyczne właściwości rozmarynu powodują, że jest wykorzystywany do marynat octowych i olejowych lub po prostu wrzucany do oliwy dla nadania jej aromatu.

Ja na przykład uwielbiam ziemniaki pieczone z rozmarynem. A wiecie co po łacinie oznacza ros maris? powiew morza! 

 

Rozmaryn ma również właściwości lecznicze. Działa przeciwreumatyczniechroni nerki, serce, a także łagodzi stres i pomaga zachować zdrowie psychiczne. Spodziewaliście się tego? Rozmaryn jest niezwykle ważny dla wzroku. Chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej na oku. Zawiera również duże ilości przeciwutleniaczy.

 

Rozmaryn suszony kupicie w moim internetowym sklepiku zielarskim:

www.ecozielnik.pl

 

opakowanie: 30 g

cena: 3,50 zł

 

 

Zapraszam do kontaktu!

 

Edyta: ecozielnik@wp.pl

Sklep: www.ecozielnik.pl

Blog: http://herbacianyblog.blogspot.com

Nadesłał:

Kamodus Communications

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl