Ekologiczna uprawa oliwek


Ekologiczna uprawa oliwek
2011-09-12
Produkcja w systemie ekologicznym to alternatywa dla upraw konwencjonalnych. Staje się ona stopniowo coraz powszechniejsza na całym świecie, także w Polsce. W ten sposób uprawiane są również niektóre oliwki, z których wytwarza się oliwę najwyższej jakości, czyli extra vergine.

Ekologiczna uprawa oliwek w znacznym stopniu różni się od uprawy konwencjonalnej. Przede wszystkim stosuje się odmienne sposoby nawożenia gleby – wykorzystuje się kompost lub nawóz zwierzęcy, co sprawia, że gleba jest żyźniejsza i bogata w azot. Rośliny podlewa się jedynie wodą nieskażoną. Różnice między uprawą konwencjonalną a ekologiczną wynikają także z odmiennych metod zwalczania szkodników i chwastów. Do tego celu stosuje się tylko naturalne metody : uprawę ręczną, płodozmian, „chwastożerne” zwierzęta, a także ściółkowanie.

 

Rośliny uprawiane w sposób ekologiczny cechują się przede wszystkim doskonałą jakością. Inną korzyścią wynikającą z tego typu upraw jest ograniczenie szkodliwej dla środowiska chemizacji lub całkowita rezygnacja z niej. Ekologiczne uprawy przyczyniają się więc do ochrony gleby i wody.

 

Na świecie sześć krajów ma 93 procent ekologicznych upraw oliwy. Są to Włochy, Hiszpania, Tunezja, Grecja, Portugalia i Hiszpania.

 

Firma Monini, jako jedna z pierwszych na świecie, wprowadziła ekologiczny produkt do kategorii oliw i olejów. To oliwa extra vergine Bios, wytwarzana z oliwek pochodzących wyłącznie z upraw ekologicznych. Bios otrzymała certyfikat od ICEA, czyli Włoskiego Instytutu Etycznej i Ekologicznej Certyfikacji, który jest jednym z najważniejszych organów potwierdzających jakość produktów ekologiczno-organicznych we Włoszech i w Europie. Tak więc produkt ma renomowaną jakość uznaną na międzynarodowym rynku.

 

Oliwa ta charakteryzuje się przyjemnym zapachem świeżej trawy i owocowym smakiem z lekko gorzką i pikantną nutą. Stosuje się ją do doprawiania oraz grillowania potraw. Docenią ją wszyscy konsumenci – nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne oliwy extra vergine najwyższej jakości, lecz także z powodu surowca: oliwek uprawianych w 100% w sposób ekologiczny. Chętnie sięgną po nią smakosze, którzy preferują niezbyt agresywny, aczkolwiek wyraźny smak oliwy.

 

Właściwości organoleptyczne oliwy extra vergine Bios zostały wielokrotnie docenione w konkursach na najlepsze ekologiczne oliwy. W 2010 roku zwyciężyła ona w prestiżowym konkursie Przeboje FMCG magazynu „Życie Handlowe”. Oliwa ta została nagrodzona w kategorii Produkty Ekologiczne. Jury brało pod uwagę następujące kryteria: dostępność produktu, jego opakowanie, wsparcie sprzedaży, innowacyjność produktu i adekwatność ceny do jakości.

 

Warto pamiętać, że na jakość i smak oliwy Bios wpływają wszystkie etapy produkcji, a zwłaszcza ekologiczna uprawa samych oliwek.

Oczywiście wybór dotyczący tego, czy zakupimy produkt pochodzący z upraw konwencjonalnych, czy ekologicznych należy wyłącznie do nas – konsumentów. Warto jednak robić zakupy w sposób świadomy, biorąc pod uwagę nie tylko smak nabywanych produktów, lecz także sposób ich wytworzenia.

 

Nadesłał:

Monini Polska
http://monini.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl