Ekspert Hotpoint i Jamie Oliver radzą: Dlaczego warto postawić na płytę indukcyjną?
Na rynku coraz częściej pojawiają się nowoczesne urządzenia kuchenne, które pozwalają przyspieszyć przygotowywanie posiłków i ograniczyć zużycie energii.
Jakie udogodnienia posiada płyta indukcyjna, w porównaniu do tradycyjnych płyt grzewczych? Kiedy warto zdecydować się na jej zakup? Które funkcje dają największy komfort i wygodę? Na te pytania odpowiadają Jamie Oliver, współpracujący z marką Hotpoint i Grzegorz Proniewicz, ekspert marki Hotpoint.
Funkcjonalna płyta indukcyjna, czyli nowy wymiar kuchennego komfortu
Różne wielkości palników gazowych w tradycyjnych płytach grzewczych, mogą wydłużać proces gotowania ulubionych posiłków (np. w sytuacji, gdy jednocześnie potrzebujemy kilku dużych palników – kuchenka gazowa nie pozwala na ich swobodne „regulowanie”). Ponieważ nie zawsze posiadamy czas wolny, który możemy wykorzystać w kuchni, rezygnujemy z przyrządzenia czasochłonnych potraw. Jednak już dziś możemy w prosty sposób wyeliminować ten problem. Z pomocą przychodzą nam płyty indukcyjne, posiadające strefę HD Flexi (np. KIU 642 FB Hotpoint, która zapewnia wyjątkową wygodę w gotowaniu. Dwa niezależne pola grzewcze mogą działać zarówno osobno (inna moc i czas pracy), jak i wspólnie, dzięki czemu stanowią idealne rozwiązanie podczas stosowania dużych lub podłużnych naczyń. Funkcja ta umożliwia wyjątkową swobodę w użyciu strefy grzewczej, zdecydowanie usprawniając proces przygotowywania posiłków.
Skomplikowane potrawy wymagają poświęcenia nie tylko większej ilości czasu, ale także wykorzystania szerszego asortymentu naczyń kuchennych. Dlatego, przy wyborze płyty indukcyjnej zwróćmy również uwagę, czy została wyposażona w technologię Power Management, która umożliwia ustawienie oczekiwanej mocy płyty indukcyjnej, równomiernie rozprowadzając energię na poszczególne pola grzewcze. Użytkownik może wybrać spośród czterech poziomów mocy: 2,5 kW, 4 kW, 6 kW i 7,2 kW (w momencie zakupu płyta jest ustawiona na wartość maksymalną). Powyższa opcja eliminuje możliwość wystąpienia problemów związanych z przeciążeniem, gwarantuje, że ustawiony próg mocy nigdy nie zostanie przekroczony, a jednocześnie, zapewnia pełną funkcjonalność płyty indukcyjnej. Nadal możemy korzystać z czterech pól grzewczych w jednym czasie lub łączyć ich działanie z wykorzystaniem technologii HD Flexi.
„Jeśli chcemy posiadać pełną kontrolę podczas gotowania i pragniemy bez przeszkód przygotować nasze ulubione potrawy, doskonałym rozwiązaniem są płyty indukcyjne marki Hotpoint. W przeciwieństwie do tradycyjnych rozwiązań, płyta indukcyjna błyskawicznie osiąga wymaganą temperaturę, a po zakończeniu gotowania szybciej się ochładza. Ciepło koncentruje się bezpośrednio pod naczyniami, pozwalając na łatwiejsze przyrządzenie posiłku” – komentuje Jamie Oliver, współpracujący z marką Hotpoint.
Praktyczne zastosowanie technologii HD Flexi i Power Management przez Jamiego Olivera można zobaczyć w filmie: http://www.hotpoint.pl/gotowanie-z-jamie-i-hotpoint.
Płyta indukcyjna – czyli jak oszczędzać w prosty sposób?
System działania płyty indukcyjnej zasadniczo różni się np. od popularnej kuchenki gazowej, dlatego powinniśmy prześledzić inne elementy, które pozwolą nam na dodatkową oszczędność. Warto wybrać płytę indukcyjną posiadającą funkcję Melting (np. KIU 642 FB Hotpoint), która umożliwia np. wolne roztapianie delikatnych artykułów spożywczych (czekolada, masło itp.) w niskiej temperaturze. Funkcja może być również wykorzystywana do utrzymywania potraw w cieple. To proste udogodnienie nie tylko pozwoli zaoszczędzić dużą ilość energii, ale także zapewnia komfort użytkowania (nie musimy nieustannie pilnować naczynia w obawie przez przypaleniem żywności). Dzięki funkcji Melting eliminujemy konieczność korzystania z tzw. kąpieli wodnej, która generuje dużą ilość ciepła, wymaga ciągłej kontroli i zwiększa ilość zabrudzonych naczyń.
Wiele potraw kuchni polskiej (tradycyjne zupy, przetwory owocowo-warzywne) wymaga gotowania na tzw. „wolnym ogniu”. Utrzymywanie stałej temperatury (poniżej 100°C) obliguje do precyzyjnego regulowania palnika gazowego. Dlatego, warto postawić na płyty indukcyjne, wyposażone w program Simmering, który kontroluje proces przygotowywania posiłku, utrzymuje cały czas temperaturę minimalnego wrzenia, zmniejszając tym samym ilość zużywanego ciepła. Funkcję można uruchomić po zagotowaniu potrawy i automatycznie utrzymuje temperaturę minimalnego wrzenia. Dzięki temu można nie tylko zapobiec wykipieniu potrawy, ale również przypaleniu się jej od spodu.
„Idea płyt indukcyjnych polega na skoncentrowaniu ciepła bezpośrednio pod naczyniem, dlatego nie zostaje ono rozproszone podczas gotowania. Płyta indukcyjna Hotpoint oddaje do otoczenia jedynie ok. 10% energii, zapewniając nawet czterokrotną oszczędność w porównaniu do tradycyjnych płyt gazowych. Funkcje Simmering i Melting pozwalają zredukować zużycie energii oraz zwiększyć komfort użytkowania urządzenia. Wygodę zapewnia również szybkość działania płyty indukcyjnej oraz łatwość usuwania zabrudzeń. Dodatkowo, niska temperatura grzewcza gwarantuje bezpieczeństwo, będąc doskonałym rozwiązaniem dla rodzin z dziećmi” – komentuje Grzegorz Proniewicz, ekspert marki Hotpoint.
Więcej filmów z udziałem Jamiego Olivera nt. sprytnych sposobów sporządzania pysznych potraw dla rodziny i przyjaciół można znaleźć na stronie: www.hotpoint.pl/gotowanie-z-jamie-i-hotpoint.
Nadesłał:
38PR
|