Eksperymenty z żurawiną w tle
Żurawina nieśmiało szuka swojego stałego miejsca w polskiej kuchni. Czasy, kiedy nazywana była „cytryną dla ubogich” bezpowrotnie minęły – dziś jest ona synonimem wykwintności i kulinarnego szyku.
Na przestrzeni ostatnich kilku lat zmieniło się nasze podejście do żurawiny – dotychczas traktowana z przymrużeniem oka, obecnie niewątpliwie zyskała na znaczeniu. Jest to zjawisko ze wszech miar pozytywne, nie tylko ze względu na niezwykłe cechy żurawiny w zakresie wydobywania z potraw głębi smaku, ale również z powodu naturalnych właściwości prozdrowotnych, które roślina ta posiada. Przez wieki stosowano żurawinę w przypadkach przeziębień, anginy, schorzeń reumatycznych, zakażeń dróg moczowych, przy problemach z żołądkiem, jelitami i trzustką. Warto wiedzieć, że te niepozorne owoce żurawiny zawierają w sobie całkiem sporo witaminy C, witamin z grupy B (B1, B2) oraz minerałów – wapnia, sodu, magnezu czy potasu. Naukowo potwierdzone także zostało, że są one jednym z najobfitszych źródeł polifenoli (przeciwutleniaczy). Wszystko to sprawia, że żurawina powinna znajdować się w centrum zainteresowania polskiej kuchni. Przed nami Wielkanoc, czyli doskonała okazja ku temu, aby przygotować obiad wyjątkowy, świąteczny i inny niż zwykle – z udziałem żurawiny oczywiście. Możliwości jest sporo. Żurawina doskonale komponuje się z ciemnym mięsem, zwłaszcza z dziczyzną. Słodko-kwaśny sos żurawinowy jest wówczas niezastąpiony, szczególnie gdy łącznikiem pomiędzy sosem i mięsem są korzenne aromaty. Towarzystwo żurawiny ceni sobie także kaczka, jako równowagę dla słodkiego smaku jabłek. Świetnym pomysłem na urozmaicenie popularnego kurczaka są roladki nadziewane żurawiną – ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a prezentują się wyśmienicie. W Internecie możemy znaleźć mnóstwo sprawdzonych przepisów.
Żurawina faktycznie wraca do łask polskich konsumentów – mówi Małgorzata Przeździecka, Marketing Manager Scandic-Food w Polsce. Widzimy to wyraźnie śledząc zainteresowanie, jakim cieszy się nasza Żurawina marki Owocowa Rozkosz. Dziś każdy może odkrywać jej możliwości w zaciszu domowej kuchni, wprowadzając w ten sposób do menu niebanalny i wykwintny dodatek. Żurawina świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Sprawdza się nie tylko jako dodatek do dań słodkich, deserów czy ciast, ale coraz częściej wzbogaca również smak wszelkiego rodzaju mięs, a także serów i pasztetów, czyniąc z nich wyszukaną potrawę czy przekąskę – na każdą okazję. Na pewno warto po nią sięgnąć i poddać się przyjemności eksperymentowania ze smakami.
Żurawina jest bardzo wszechstronnym owocem, a jedynym ograniczeniem przy jej wykorzystaniu w kuchni jest wyobraźnia gotującego.
www.scandic-food.pl
Nadesłał:
Kamila Nowakowska
|