Era eklera – błyskawiczne ciastko od marki Delecta
Podłużne ciasto ptysiowe wypełnione bitą śmietaną, kremem bezowym, kremem russel lub śmietankowym. Często dodatkowo pokryte czekoladą bądź toffi. Ekler, eklerek lub eklerka – bez względu na nazwę, deser ten cieszy się popularnością niezależnie od szerokości geograficznej.
Podłużne ciasto ptysiowe wypełnione bitą śmietaną, kremem bezowym, kremem russel lub śmietankowym. Często dodatkowo pokryte czekoladą bądź toffi. Ekler, eklerek lub eklerka – bez względu na nazwę, deser ten cieszy się popularnością niezależnie od szerokości geograficznej. Teraz za sprawą marki Delecta, będzie można spotkać go również w każdym polskim domu.
Eklerka prawdopodobnie powstała w XIX wieku, a za jej twórcę uznaje się Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również stworzenie nazwy „majonez”, od francuskiego „manier”, czyli „mieszać”. Sama etymologia eklera jest równie interesująca. Nazwa deseru także pochodzi z języka francuskiego, gdzie „éclair” oznacza „błyskawicę”, co ma odnosić się do błyskawicznej konsumpcji tych ciastek.
Moda na eklera
Ekler przeżywa obecnie swój renesans. W kawiarniach i cukierniach można spotkać go w nowej, bogatszej odsłonie. Nie tylko w wersji standardowej z kremem i polewą czekoladową, ale też z różnymi dodatkami – orzechami, kolorowymi ozdobami, a nawet jadalnymi kwiatami.
- Śledzimy trendy konsumenckie i odpowiadamy na potrzeby naszych klientów. Ponieważ zaobserwowaliśmy modę na eklery w cukierniach, zdecydowaliśmy się wprowadzić do oferty marki Delecta „Chrupiący Ekler” – pierwszy na rynku zestaw do samodzielnego przygotowania tych ciastek w domu – powiedziała Monika Rożnowska, Starszy Kierownik Marki Delecta w Bakalland SA.
Dzięki wprowadzeniu przez markę Delecta zestawu do samodzielnego wypieku eklerów w domu, ich przygotowanie będzie szybkie i proste. Nowicjusze w zakresie cukiernictwa mogą odetchnąć z ulgą. W opakowaniu znajdziemy ciasto, które nie wymaga zaparzania oraz rękaw cukierniczy, który pozwoli nadać wypiekowi wymarzony kształt. Zawarty w pudełku krem na bazie kremówki, nie tylko wybornie smakuje, ale również utrzymuje idealną konsystencję podczas napełniania ciastka. Z jednego zestawu „Chrupiących Ekler” można przygotować 15 porcji deseru. Jest to pierwsza tego typu propozycja na rynku.
„Chrupiące Eklery” dostępne są w sprzedaży od 25 września br. w sugerowanej cenie detalicznej ok. 7,49 zł za opakowanie.
Nadesłał:
38PR
|