Esencja jesiennych przysmaków – odkryj przepisy na niebanalne dania
Jesień to nie tylko zupa dyniowa, leczo czy duszone grzybki w śmietanie. W bogatym, jesiennym zbiorze znaleźć można wiele dietetycznych perełek, które urozmaicą naszą dietę o nowe, inspirujące smaki oraz wprowadzą do naszego menu wiele składników odżywczych.
- Jesienny jadłospis obfituje w różnorodne smaki takie jak dynia, papryka, gruszki czy jabłka. Nie są to jednak jedyne produkty, jakimi szczodrze obdarowała nas ta pora roku – komentuje Magdalena Truchel, dietetyk i ekspert marki Mission Wraps. - Nasze jesienne menu możemy wzbogacić o takie składniki jak jarzębina, która posiada porównywalną ilość witamy C jak owoce cytrusowe, czarny bez pomagający w walce z gorączką, łagodzący kaszel czy też bakłażan bogaty w błonnik regulujący procesy trawienie. Należy jednak wiedzieć, że produkty te możemy spożywać po obróbce termicznej – dodaje.
Warto zatem sprawdzić jakie przysmaki możemy „wyczarować” w naszej kuchni z wykorzystaniem różnego rodzaju jesiennych produktów.
Owsianka z kaszą jaglaną, żurawiną i sokiem z czarnego bzu
Zacznijmy od naszego śniadania! Zamiast zimnych potraw, jak: kanapki, musli, płatki kukurydziane z jogurtem czy schłodzonym mlekiem, postawmy na coś rozgrzewającego. Prosto i szybko przygotujemy owsiankę z kaszą jaglaną, żurawiną i sokiem z czarnego bzu – w ten sposób zyskamy moc jesiennych smaków na samym początku dnia. Jak ją przygotować? Potrzebne będą nam takie składniki jak:
- 1 łyżka kaszy jaglanej
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 2 łyżki soku z czarnego bzu
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 łyżka posiekanych orzechów
- Pół łyżeczki cynamonu
Na samym początku kaszę należy przepłukać ciepłą, a następnie zimną wodą – w ten sposób traci ona gorycz. Następnie wsypujemy ją do garnka i zalewamy wrzątkiem, nieco powyżej jej poziomu oraz gotujemy na małym ogniu. Po 5 minutach dodajemy płatki i gotujemy przez kolejne 5-10 minut. Na koniec do dania dodajemy siemię lniane, orzechy, żurawinę, cynamon oraz polewamy sokiem z czarnego bzu. Posiłek ten oprócz właściwości rozgrzewających zawiera duże ilości witaminy C, B, E, błonnika oraz białka.
Po pożywnym śniadaniu nadszedł czas na przygotowanie równie pełnowartościowego obiadu.
Wrap z dynią i bakłażanem
- Obiad w chłodne dni powinien nie tylko dostarczać zdrowych kalorii, ale także rozpieszczać smakiem. Jesienią, gdy spada temperatura, automatycznie rośnie ochota na słodycze, gdyż organizm domaga się cukrów prostych, które szybko dostarczą energię do rozgrzania organizmu. Chęć tę możemy ograniczyć przez spożywanie pełnowartościowych posiłków - komentuje Magdalena Truchel, dietetyk i ekspert marki Mission Wraps.
Co zatem zrobić na obiad? Ciekawym pomysłem na obiad jest wrap z bakłażanem i dynią. Do przygotowania tej potrawy potrzebne będą następujące składniki:
- 1 mała dynia np. hokkaido
- ½ bakłażana
- 1 papryka
- 1 cytryna
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka świeżej bazylii
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 2 łyżeczki oliwy
- 4 wrapy orkiszowo – owsiane
Bakłażan kroimy w plasterki, posypujemy solą, odstawiamy na ok. 10-15 min po czym obficie spłukujemy wodą – w ten sposób pozbywamy się posmaku goryczy. W międzyczasie dynię kroimy na kawałki i oczyszczamy z pestek. Tak przygotowane warzywa podsuszamy na rozgrzanej patelni oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Czosnek siekamy na drobno, mieszamy z ziołami, oliwą, sokiem z cytryny i dodajemy do warzyw. Wrapy podgrzewamy na patelni lub w piekarniku oraz faszerujemy je wcześniej przygotowaną mieszanką. Przygotowanie dania nie wymaga dużego nakładu pracy, a posiłek dostarczy nam dużą ilość witamin A i C, żelaza oraz błonnika.
Indyk z sosem jarzębinowym i bakaliami
Kolejną jesienną propozycją, która powinna znaleźć się na liście jesiennych potraw jest indyk w jarzębinie i bakaliach. Choć danie to brzmi nieco egzotycznie to nie wymaga dużego nakładu pracy. Do przygotowania tej potrawy potrzebne będą:
- 3 piersi indyka
- garść mieszanych bakalii
- 4 łyżeczki jarzębiny w syropie
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki miodu
- Przyprawy: czerwona słodka papryka, pieprz
Plastry mięsa rozbijamy lekko tłuczkiem, posypujemy papryką i pieprzem. Następnie podsmażamy mięso z obu stron, przekładamy do naczynia do duszenia oraz dodajemy jarzębinę, posiekane bakalie (orzechy i rodzynki) i posiekany czosnek. Dusimy ok. 20 min. w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody, a na koniec dodajemy miodu. Danie można podawać z ciemnym ryżem lub kaszą gryczaną.
Nadesłał:
dotPR
|