Europejski Dzień Śniadania - dlaczego jest ono najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia?
Przy okazji Europejskiego Dnia Śniadania, który jest obchodzony 24 kwietnia, warto więc pomyśleć o urozmaiceniu menu śniadaniowego o szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie smakowite posiłki.
O tym, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, każdy dobrze wie. Od dziecka powtarzano nam, że dzięki porannemu jedzeniu będziemy mieć siłę i energię na cały poranek i popołudnie. Niestety, niewielu z nas ma rano czas i pomysł na przygotowanie smacznego i pełnowartościowego dania.
Polacy rano najczęściej jedzą kanapki z serem lub wędliną z dodatkiem pokrojonych warzyw albo płatki z mlekiem. To posiłki, które nie dostarczają organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, co może powodować szybką utratę energii i zmęczenie już po kilku godzinach od wstania z łóżka. Z okazji Europejskiego Dnia Śniadania, eksperci marki Jasmeen przygotowali przepisy na sycące śniadania, które można zjeść w domu lub zabrać ze sobą do pracy. Wcale nie trzeba wstawać wcześnie rano, wystarczy poświęcić trochę czasu wieczorem i przygotować coś na następny dzień.
Jajka na twardo z hummusem
Rano warto jeść produkty bogate w białko, dzięki któremu dłużej będziemy czuć się syci. Dodatkowo przyspieszy ono (o ok. 25 proc.) naszą podstawową przemianę materii.
· 2 jajka
· Hummus z tahiną Jasmeen
· Natka pietruszki
· Sól i pieprz
Wieczorem ugotuj jajka na twardo, obierz i schowaj do lodówki. Rano przekrój na pół i nałóż łyżkę hummusu z tahiną Jasmeen. Na koniec ozdób listkami pietruszki. Zjedz wraz z pieczywem pełnoziarnistym.
Babeczki z boczkiem
Zamiast tradycyjnych kanapek można z kolei przygotować wytrawne babeczki, a dodatkowo podkreślić ich smak wybraną pastą.
· 2 ½ szklanki mąki
· ½ kostki masła
· 2 jajka
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 szklanka mleka
· szczypta soli
· 2 cebule
· 15 dag żółtego sera
· 5 dag szynki
· 5 dag boczku
· łyżka oliwy
· pasta Harrisa Jasmeen
· pasta Baba Ghanoush Jasmeen
Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W tym czasie w misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Pokrój żółty ser, szynkę boczek i cebulę w kostkę. Cebule i boczek podsmaż na oliwie Jajka roztrzep z mlekiem. Masło roztop w rondelku i ostudź, a następnie dodaj do mleka i dokładnie wymieszać. Masę połącz z reszta składników. Do każdej foremki włóż łyżkę ciasta. Piecz około 20 minut. Rano wystarczy posmarować babeczki pastą z bakłażana lub z ostrej papryki.
Smacznego !
Więcej informacji na temat marki Jasmeen znaleźć można na stronie www.levant.pl
Nadesłał:
38PR
|
Wasze komentarze (1):
-
~marlen, 2018-04-25 06:11:33
Spróbuję zrobić to jajko z hummusem, brzmi smacznie :) Ja śniadania codziennie jadam i staram się żeby róznorodne były. Nie zmienia się jedynie to, że zawsze przed zjedzeniem wypijam szklankę niegazowanej cisowianki z sokiem z cytryny albo limonki w zależności co mam w kuchni.