Fasola biała w sosie pomidorowym – gotowy pomysł na obiad od Dawtony
Dania gotowe pozwalają przyrządzić posiłek, kiedy nie możemy sobie pozwolić na czasochłonne gotowanie, chcemy zjeść szybko, bądź nie mamy pomysłu na obiad. Wybór gotowych dań nie musi jednak oznaczać niezdrowego i niesmacznego jedzenia.
Firma Dawtona proponuje Fasolę białą w sosie pomidorowym, która może stanowić samodzielne danie lub posłużyć jako baza do stworzenia wielu smakowitych potraw.
Niewielkie nasiona fasolki zatopione w naturalnie gęstym i aromatycznym sosie pomidorowym mają odpowiednią konsystencję i delikatny smak. Fasolę wystarczy podgrzać i doprawić wg własnego uznania – na słodko lub bardziej pikantnie - i podać z tostami lub puree z ziemniaków, by stworzyć pyszne, szybkie danie obiadowe. Fasola biała w sosie pomidorowym Dawtona może być również inspiracją do przygotowania innych potraw, np. fasolki po bretońsku – wystarczy dodać podsmażoną kiełbasę z cebulką, czosnek i natkę pietruszki. Można z niej także zrobić aksamitną zupę fasolową, chili con carne lub sos z klopsikami. Amatorzy kulinarnych przygód z pewnością spróbują przyrządzić „English breakfast”, czyli tradycyjne angielskie śniadanie – jajka na bekonie, fasolka w sosie pomidorowym podana na grzance i kiełbaski. Fasolę w sosie Dawtona warto również wykorzystać jako sos do pieczonych w mundurkach ziemniaków.
Nasiona roślin strączkowych stanowią doskonałe źródło białka pochodzenia roślinnego, dlatego są cennym elementem diety, zwłaszcza u wegetarian i osób ograniczających spożycie mięsa. Białko fasoli pozwala również zachować równowagę kwasowo – zasadową, natomiast cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom cholesterolu. Fasola wykorzystywana do przetworów Dawtona pochodzi z polskich upraw, a w procesie produkcji nie dodaje się konserwantów. Fasola biała w sosie pomidorowym Dawtona to połączenie bogatych w witaminy i minerały nasion fasoli z aromatycznym, gęstym sosem pomidorowym, które wspólnie tworzą smaczny, zbilansowany posiłek.
Fasola biała w sosie pomidorowym
Skład: fasola biała (50%), woda, koncentrat pomidorowy (5,5%), cukier, skrobia modyfikowana, sól, olej roślinny, przyprawy; zawiera seler
Wartości odżywcze [w 100 g]: wartość energetyczna – 2101 kcal; białko – 5,7 g; węglowodany – 15,8 g; cukry – 3,2 g; tłuszcz – 0,7 g; kwasy tłuszczowe nasycone – 0,1 g; błonnik – 4,1 g; sód – 0,4 g
Masa netto [g]: 530 g
Cena [zł]: 3,17
ZPOW DAWTONA
ul. Bieniewicka 52
05-870 Błonie
k. Warszawy
e-mail: dawtona@dawtona.pl
Dawtona powstała ponad ćwierć wieku temu, jako rodzinna firma zbudowana na polskim kapitale. Nowoczesne technologie produkcyjne, naturalna receptura oraz własne, ekologiczne uprawy Dawtony zaowocowały znakiem Poznaj Dobrą Żywność oraz przyznawanym, co roku od 2005 Złotego Lauru Konsumenta dla koncentratu pomidorowego. W 2008 roku Dawtona została wyróżniona Złotym Laurem Konsumenta dla warzyw w puszkach oraz Brązowym Laurem Konsumenta dla dodatków obiadowych. W 2011 roku Koncentrat pomidorowy w słoiczku 200g został nagrodzony Złotym Paragonem. W tym samym roku firma otrzymała Grand Prix Lauru Konsumenta. Dawtona nieustannie poszerza asortyment marki wiodącej oraz wprowadza marki nowe, m.in. Milejów - tradycyjna, naturalna marka rodem ze wschodu Polski, Primerosa - marka produktów opartych o tradycyjną włoską recepturę i importowane z południa Europy półprodukty. Firma wdraża również innowacyjny projekt partnerski AgraFoods oferujący świeże warzywa dostępne przez cały rok dzięki nowoczesnym magazynom o kontrolowanej atmosferze. Firma tworzy także marki własne dla swoich stałych partnerów, które są konkurencyjne pod względem jakości i ceny. Dawtona posiada certyfikaty systemów HACCAP, EN ISO 9001: 2000, IFS/BRC. Największymi w Polsce odbiorcami produktów marki Dawtona są duże sieci handlowe. Firma równolegle prowadzi zakrojoną na dużo skalę działalność eksportową na rynki światowe - przede wszystkim do krajów Unii Europejskiej.
Nadesłał:
GutPR
|