Filtry z odwróconą osmozą to recepta na krystalicznie czystą wodę


Filtry z odwróconą osmozą to recepta na krystalicznie czystą wodę
2015-06-19
Filtry z odwróconą osmozą eliminują aż 96% zanieczyszczeń, które znajdują się w wodzie. Nie bez powodu uznawane są za jedne z najbardziej skutecznych urządzeń dostępnych na rynku. Co powinniśmy wiedzieć na temat tych rozwiązań?

Przede wszystkim pozwalają uzyskać niezwykle czystą wodę, usuwają z niej bakterie oraz składniki podrażniające skórę. Dzięki temu są przyjazne dla alergików. Nie rujnują przy tym domowych budżetów, ponieważ koszt ich instalacji wynosi zalewie kilkaset złotych. Filtry z odwróconą osmozą, bo o nich mowa, to doskonały sposób uzdatniania wody używanej na co dzień.

Skąd taka skuteczność?
Najlepszym miejscem na zainstalowanie takiego rodzaju filtra jest kuchenna szafka pod zlewozmywakiem. Urządzenie jest na tyle niewielkie, że bez problemu, będziemy mogli do niej chować inne produkty codziennego użytku.
Najważniejszą częścią tego rodzaju filtrów jest półprzepuszczalna błona osmotyczna. Wykorzystuje ona proces, który polega na przenikaniu roztworów o większym stężeniu do miejsc, w których to stężenie pozostaje niższe. Są one zlokalizowane z dwóch stron membrany. Błona zatrzymuje wszelkie zanieczyszczenia mechaniczne, takie jak rdza czy piasek oraz związki metali ciężkich, bakterie, wirusy i alergeny. - To, co znajduje się w naszej wodzie, ma ogromny wpływ na jej smak, kolor, zapach, a przede wszystkim na nasze zdrowie. Z tego powodu powinniśmy rozważyć montaż filtrów z odwróconą osmozą, cechujących się szczególną precyzją. Wody oczyszczonej w taki sposób spokojnie będziemy mogli używać do mycia warzyw, owoców oraz do gotowania - wyjaśnia Zofia Czechowicz, ekspert z firmy UST-M. Czysta woda nadaje niesamowity smak napojom, zupom oraz innym daniom sporządzonym na jej bazie.

Woda wysokiej jakości  
Filtry z odwróconą osmozą zatrzymują nawet najdrobniejsze zanieczyszczenia. Pamiętajmy jednak o tym, że z czasem ich niesamowita wydajność może się nieco obniżyć. Regularna wymiana wkładów wstępnych, które zabezpieczają błonę osmotyczną przed chlorem oraz nieczystościami mechanicznymi, zapewni nam prawidłowe działanie filtrów. Jak często powinniśmy to robić? - Zależy to od wielu czynników. Jeśli woda jest słabej jakości, wymiana powinna być częstsza. Możemy jednak przyjąć, że nowe wkłady wstępne trzeba montować maksymalnie co pół roku - odpowiada Zofia Czechowicz.
Woda, oczyszczona za pomocą odwróconej osmozy, nadaje się do picia. Jest krystalicznie czysta, jednak powinna zostać zmineralizowana. UST-M w swojej bogatej ofercie posiada filtry na bazie naturalnego złoża, które doskonale zmineralizują wodę.  - W wyniku dokładnej filtracji z wody usuwane są nie tylko zanieczyszczenia, bakterie oraz alergeny, lecz również wapń oraz magnez, odpowiadające za utrzymanie minimalnej twardości wody. Jak wiadomo, te składniki mineralne, mają duży wpływ na nasze zdrowie. Musimy więc je regularnie dostarczać naszemu organizmowi - tłumaczy ekspert UST-M.
Istotnym czynnikiem w procesie odwróconej osmozy jest temperatura wody, która powinna wynosić od 5°C do 20°C. Standardowo tyle stopni posiada woda, płynąca z kranów w naszych domach.

Atutem filtrów z odwróconą osmozą jest ich przystępna cena. Klasyczny zestaw filtrujący, wchodzący w skład bogatej oferty UST-M, to RO6. Zawiera on mechanizm kilkakrotnie filtrujący wodę, elementy niezbędne do montażu urządzenia, mineralizator oraz podwójną wylewkę. Koszt urządzenia wynosi około 660 złotych.

Nadesłał:

Marta-Sfera

Wasze komentarze (1):

  • avatar
    ~Aneta, 2015-06-22 10:09:38

    Do gotowania i kulinariów idealna do picia troszkę gorzej. Polecam poczytać http://www.ekspertbudowlany.pl/artykul/id3640,odwrocona-osmoza-sprawdzona-przez-blogerki-kulinarne.


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl