Fit menu nie tylko na upalne dni


2012-08-13
Od początku lata w Restauracji Planeta smaków Hotelu Dosłońce Conference &SPA sporym powodzeniem cieszy się fit menu. Idealne skomponowane potrawy dla tych, którzy chcą zachować dobrą sylwetkę a jednocześnie cieszące się sporym powodzeniem w upalne dni.

W  fit menu od przystawek  po desery szef kuchni wykorzystuje owoce. I tak zaproponował  sałatkę z owocami oraz sałatkę z serem pleśniowym i pistacjami. W środku lata doskonale sprawdzają się chłodniki owocowe, ale znajdziemy tu również tradycyjny chłodnik litewski.

Wśród głównych dań stawiamy na chude mięsa: polędwiczki i filet z indyka - informuje Szczepan Wieczorek, szef gastronomii Hotelu Dosłońce. Tu również można liczyć na owocową nutę w postaci na przykład sosu z wiśni- dodaje.

Ponadto w fit menu króluje arbuz. Proponowany jest nie tylko jako deser.  Arbuz to także składnik  orzeźwiającego napoju  „pomarańczowo- arbuzowy wodospad".

Arbuz, jako owoc dietetyczny, zawierający prawie 90% wody jest idealnym składnikiem letnich potraw. Ponadto zawiera w sobie cenne witaminy a ze względu na zawartość likopenu  - związku chemicznego z grupy karotenów i wykorzystywany jest w profilaktyce nowotworowej oraz  przeciwmiażdżycowej.

W Dosłońcu uczyniliśmy arbuz motywem wiodącym tegorocznego sezonu letniego.  Jest bohaterem pakietu „Arbuzowe lato" nie tylko jako składnik potraw i napojów. Znajdziemy go również w zabiegach SPA ze wzglądu na jego wyjątkowe właściwości kosmetyczne i piękny zapach.- podkreśla Dagmara Leja, dyrektor hotelu.  Do najważniejszych właściwości kosmetycznych należy  intensywne nawilżanie i właściwości antycellulitowe wyciągów z arbuza. 

  

Nadesłał:

bipi

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl