Flawonoidy – związki z natury doskonałe


2015-06-09
Stres, brak ruchu i pełnowartościowych posiłków – czas na zmiany, by wrócić do formy i cieszyć się zdrowiem! Warto uzupełnić dietę dobrą chemią, czyli flawonoidami. Czym są, jakie jest ich znaczenie dla człowieka i jak zadbać o ich odpowiednią ilość w diecie?

Zbilansowana dieta warunkuje dobre samopoczucie i witalność. Dietetycy przekonują, że spożywanie minimum pięciu porcji warzyw i owoców dziennie stanowi niezbędne minimum dla zachowania dobrej formy. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) mówi nawet o siedmiu porcjach. Dlaczego to jest tak ważne? Sprawa wydaje się prosta - chodzi o witaminy i minerały. Od niedawna naukowców interesują również inne roślinne substancje odżywcze.

 

Zdrowa chemia

Znaczenia w dietetyce nabrały fitochemikalia - roślinne związki chemiczne. Choć ich zadaniem jest głównie ochrona roślin, nie pozostają obojętne wobec ludzkiego organizmu. Najlepiej znane są flawonoidy, chociaż wiedza o ich źródłach oraz wpływie na zdrowie nie jest jeszcze powszechna. Zielona herbata, cebula, owoce cytrusowe, jagody, warzywa, kasza gryczana - to tylko nieliczne źródła tych cennych składników. Najwięcej „dobrej chemii" znajduje się w warstwach wierzchnich roślin: w drogocennej skórce owoców, nawet tych niepozornych. - Właściwości flawonoidów są nie do przecenienia: opóźniają procesy starzenia, regulują metabolizm, wspomagają odporność, a nawet obniżają ciśnienie. Aronia jest superowocem wyjątkowo bogatym w te biologicznie aktywne związki polifenolowe. To właśnie im zawdzięcza swą ciemną barwę i cierpki smak. Jest szczególnie polecana w profilaktyce chorób cywilizacyjnych - mówi Profesor Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, ekspert marki Golden Aronia.

 

Jak działają flawonoidy?

Roślinne związki chemiczne posiadają przede wszystkim silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu wykazują pozytywny wpływ na cały organizm. Ich działanie związane jest szczególnie z układem krążenia - uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne. Doskonale radzą sobie z wolnymi rodnikami - głównymi przyczynami chorób cywilizacyjnych i procesów starzenia. Badacze z University of East Anglia i King's College London w swoich badaniach wykazali, że ludzie, którzy przyswajają odpowiednio dużą ilość związków flawonowych, są dużo mniej podatni na skoki poziomu glukozy we krwi oraz występowanie stanów zapalnych w organizmie. Dzięki temu występuje u nich mniejsze ryzyko cukrzycy, otyłości, chorób układu krążenia, a nawet raka.

 

Zalety flawonoidów:

  • zapobiegają krwawieniom i żylakom,
  • obniżają poziom cholesterolu,
  • chronią wątrobę,
  • działają przeciwalergicznie, przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo,
  • oczyszczają organizm.

Dorosły człowiek każdego dnia potrzebuje 1-2 g flawonoidów, aby wzmocnić zdrowie. To oznacza, że należy jeść ok. 1,5 kg owoców (najlepiej jagodowych i cytrusowych) oraz ponad 2 kg warzyw. Dodatkowo powinny one pochodzić z ekologicznych upraw. Jak dostarczyć organizmowi tylu wartości? Warto postawić na ciemne owoce jagodowe, będące najcenniejszym źródłem flawonoidów. Jednak są one owocami sezonowymi. By mieć do nich dostęp cały rok, warto je suszyć, mrozić, robić przetwory. Można też sięgnąć po odpowiedni suplement, który zabezpieczy właściwą ilość składników odżywczych. Badania wykazują, że stosowanie kompleksów flawonoidowych zawartych w roślinach lub preparatach naturalnych, działa na organizm z większą mocą niż syntetycznie wyizolowane związki flawonowe. Wynika to z działania synergistycznego, dzięki któremu jeden składnik wzmaga działanie innego. 

 

Aby cieszyć się zdrowiem i młodym wyglądem jak najdłużej, należy spożywać regularnie produkty bogate we flawonoidy - jagody, warzywa i zioła. Warto zjadać je ze skórką, w której skrywa się największa porcja zdrowia. Dieta to jednak tylko element: do sukcesu niezbędna jest zmiana nawyków i aktywność fizyczna. 

Nadesłał:

BrandVoice

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl