Funkcjonalna kuchnia


Funkcjonalna kuchnia
2015-05-03
Czy są jakieś zasady, którymi należy kierować się przy projektowaniu kuchni? Oczywiście że tak. Jedną z prostszych, ale i trafniejszych metod, z których warto korzystać przy projektowaniu pełnowymiarowej kuchni jak i małego aneksu kuchennego, jest stosowanie zasady trójkąta.

Kuchenny trójkąt

Zasada ta mówi, że większość kuchennych czynności jest wykonywana w trzech miejscach – przy lodówce, zlewie i kuchence. Dlatego, usytuowanie lodówki, zlewu i lodówki powinno być tak pomyślane, aby poruszanie się między tymi punktami było maksymalnie szybkie i sprawne. Najlepszą metodą jest zajmowanie jednego miejsca i dostęp do tych trzech punktów poprzez obrócenie się na pięcie. Przyspiesza to czas przygotowania posiłków, ale również ułatwia utrzymanie kuchni w czystości.

Dozownik na płyn

Detale wpływają na naszą codzienność. O tym wie każdy, ale nie każdy potrafi przełożyć tę oczywistość na warunki kuchni. Czy denerwuje cię częste sięganie po butelkę z płynem do naczyń? Irytuje cię konieczność jej przestawiania z miejsca na miejsce i nieporęczne rozmiary? Jeżeli tak, jest na to rozwiązanie. Jest nim dozownik na płyn do zmywania, wpuszczany w blat lub zlew. Dozownik składa się z dwóch części – widocznej i ukrytej pod blatem. Część ukryta to pojemnik na płyn, dostępny w różnych pojemnościach – od 250 ml do nawet 1,5 l. Część widoczna to aluminiowa pompka zakończona wysuniętym kranem. Element ten jest obrotowy, dlatego może być wygodnie przekręcany w dowolną stronę. Zaletą tego rozwiązania jest łatwe utrzymanie czystości i duża estetyka. Zobacz na http://luxinteriors.com.pl/projektowanie-wnetrz/projektowanie-kuchni

Nadesłał:

creativepublication

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl