Funkcjonalna kuchnia to skarb – eksperci podpowiadają jak stworzyć kuchnię idealną


Funkcjonalna kuchnia to skarb – eksperci podpowiadają jak stworzyć kuchnię idealną
2018-08-17
Współczesna kuchnia jest przestrzenią, która tętni życiem i nieustannie się rozwija. To wyjątkowa, wielozadaniowa strefa będąca scenerią dla codziennych spotkań, rozmów i wspólnego celebrowania posiłków. To nie tylko miejsce pracy, ale wręcz centrum zarządzania domowym mikrokosmosem.

Poprzeczka wisi wysoko, mamy coraz więcej wymagań dotyczących funkcjonalności, jakości, wzornictwa i swobody w aranżacji. Jak im sprostać i zaprojektować kuchnię idealną? Oto, co na ten temat sądzą eksperci: Justyna Smolec, Robert Majkut oraz Roland Stańczyk.

Funkcjonalna kuchnia to skarb. Ułatwia pracę i pozwala zaoszczędzić czas, podczas przygotowywania posiłków. Idealna powinna charakteryzować się nie tylko ergonomią, ale również przyjaznym dla użytkownika designem. Jak połączyć te dwie cechy?

Komfort przede wszystkim

Według Roberta Majkuta, założyciela Robert Majkut Design, wzorowa kuchnia to wnętrze, w którym najważniejsze jest poczucie komfortu, niczym nieograniczona swoboda działania.

- Kuchnia musi być miejscem, w którym nie boimy się używać narzędzi. Nie możemy się stresować tym, że coś nam się rozleje, że ubrudzimy blat, porysujemy powierzchnię - taka przestrzeń nie spełnia swojej podstawowej roli. Pomieszczenie to stało się swego rodzaju teatrem, który całe misterium przeniósł na człowieka. Szczególnie ważne jest to, co się w niej dzieje, reszta jest tylko scenografią - wyjaśnia.

Projektant zauważa też zmianę, zachodzącą w kuchennym designie – odchodzimy obecnie od białych, sterylnych wnętrz, przypominających gabinet pielęgniarki. Pojawiają się rośliny doniczkowe, ciekawe materiały wykończeniowe oraz gęste, nasycone barwy, dzięki którym czujemy się otuleni.

Aby zwiększyć funkcjonalność i móc w pełni oddać się pasji gotowania, warto zadbać o „kuchenne centrum dowodzenia” – strefę, w której główną rolę pełni zlewozmywak kuchenny z szeroką gamą praktycznych akcesoriów. To szczególnie ważny punkt, warunkujący wygodę podczas przygotowywania potraw. Ciekawe rozwiązania, które zdecydowanie ułatwią pracę w kuchni, znajdziemy w ofercie marki Blanco. Tu godnymi uwagi przykładami są wielofunkcyjny, kompaktowy zlewozmywak Blanco Etagon czy stylowa, minimalistyczna komora Blanco Cronos.

Złoty środek

Przepis Justyny Smolec, właścicielki pracowni projektowej Justyna Smolec Architektura & Design, na kuchnię idealną to znalezienie balansu między ergonomią a estetyką. Architekt radzi, by wziąć pod uwagę rozmieszczenie wyposażenia oraz zastosowane materiały. Ważne jest również to, aby pomieszczenie sprzyjało wspólnej celebracji posiłków, byśmy dobrze się w nim czuli.

Idealna kuchnia to taka, która jest ergonomiczna i poruszamy się  w niej swobodnie. Wszystko ma tam swoje określone miejsce i jest wystarczająca ilość blatu do przygotowywania posiłków. Znajduje się w niej również odpowiednio rozwiązana wentylacja oraz oświetlenie. Powinna być wykonana z materiałów, które dobrze się użytkują, czyli są odporne i łatwo zmywalne. Poza tym musi być pięknie zaprojektowana, aby dawała przyjemne wrażenia estetyczne. Otwarta na jadalnię i salon pozwala na kontakt, wspólne celebrowanie i radość - radzi architekt.

Myśląc o kuchniach otwartych warto postawić na sprawdzoną wentylację. Tu kluczowy oprócz wydajności będzie poziom głośności urządzenia. Niezwykle ciche, efektywne, a przy tym estetyczne rozwiązania znajdziemy w ofercie marki NOVY. To kuchenne kameleony, które dzięki unikalnej technologii świetnie wypełnią swoje zadanie, wtopią się tło, pozwolą zaoszczędzić miejsce i jednocześnie nie zakłócą codzienności domowników.

Sposób na małe powierzchnie

Efektowne i funkcjonalne zagospodarowanie kuchni, o niewielkim metrażu, to prawdziwe wyzwanie. Roland Stańczyk, właściciel RS Studio Projektowe zachęca, by zwrócić się o pomoc do profesjonalistów.

Pod względem funkcjonalności najlepiej sprawdza się kuchnia robiona na zamówienie, według projektu architekta, który maksymalnie wykorzystuje przestrzeń. Rozwiązania bardziej ustandaryzowane są zdecydowanie tańsze, jednak czasem nie warto oszczędzać. Poruszanie się po małym wnętrzu szybko je niszczy – zwróciłbym więc uwagę na trwałość materiałów wykończeniowych - tłumaczy architekt.

Tym, którzy kochają ekskluzywne akcesoria kuchenne, a dysponują niewielką przestrzenią, z pewnością przypadną do gustu propozycje marki Küppersbusch. Oprócz szeregu sprzętów AGD o kompaktowych rozmiarach, znajdziemy wśród nich rozwiązania, które łączą w sobie wiele funkcji, a przy tym odznaczają się ponadczasową, klasyczną elegancją. Dzięki jednemu urządzeniu możemy przyrządzać potrawy na kilku poziomach jednocześnie, piec, gotować na parze, korzystać z mikrofali, wekować, sterylizować czy podgrzewać talerze. Taka wielozadaniowość pozwoli na pełną funkcjonalność kuchni nawet na skromnym metrażu.

Więcej kuchennych inspiracji na: https://comitor.pl/

COMITOR to jedyny w Polsce importer kontraktowy zlewozmywaków z akcesoriami, baterii kuchennych i systemów sortowania odpadów niemieckiej marki BLANCO, okapów kuchennych BEST i NOVY oraz urządzeń kuchennych KÜPPERSBUSCH klasy premium. Firma działa od 1994 r. i specjalizuje się w wyposażeniu kuchni i gastronomii. Jest wielokrotnym laureatem prestiżowych konkursów, takich jak Diamenty Forbes’a, Gazele Biznesu, Solidna Firma, a ich produkty są wyróżnione nagrodami, m.in. iF Product Design Award, Dobry Design czy RedDot Design Award. Główna siedziba, salon firmowy oraz centrum serwisowe Comitor mieszczą się w Łodzi, a w warszawskiej Domotece od 2016 r. funkcjonuje największy w Polsce showroom z luksusowym wyposażeniem kuchennym. 



Nadesłał:

OKK!

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl