2013-10-10
Polacy wciąż zjadają mało gęsiny. Według statystyk 0,7 kg na osobę. Jednak to szlachetne mięso staje się coraz bardziej popularne w restauracjach. Polacy przypomnieli sobie powiedzenie na „Św. Marcina najlepsza gęsina”.
W poznańskiej restauracji 3 Kolory gęsina zagościła nie tylko okazjonalnie, ale w postaci sezonowej wkładki do karty.
Andrzej Zastróżny, szef kuchni przygotował na przystawkę pierś z wielkopolskiej gęsi sous-vide oprószoną kozim serem skropioną malinowym vinigrette, krupnik wielkopolski z półgęskiem, konfitowane udo gęsie podane z modrą kapustą, pyzami drożdżowymi i sosem majerankowym, filet z gęsi sous-vide podane na risotto z soczewicy, sałatką z rukwi wodnej z sosem żurawinowym.
Sporządzono według własnego pomysły i receptury też niespodziankę, niespotykaną w wielu restauracjach – smalec gęsi, który robi już „furorę” nad Maltą.
- Chcemy przekonać poznaniaków, że gęsina to zdrowe i smaczne mięso, a smalec gęsi jest najzdrowszym tłuszczem zwierzęcym. By zachęcić do jej spróbowania mamy w nowej karcie dania przygotowane metodą sous-vide, która czyni mięso lżejsze w smaku przy zachowaniu wszystkich wartości odżywczych. Dodatki wielkopolskie zachęcą naszych gości do spróbowania gęsiny, przekonania się do niej. Liczymy, że poznaniacy będą przyjeżdżać do 3 Kolorów właśnie na gęsinę - mówi Adama Zastróżny.
Tłuszcz gęsi jest najzdrowszym, mówiła o tym w czasie Święta Gęsi Białej Kołudzkiej w Kołudzie Wielkiej pani dr Haliny Bielińskiej. Warto tu przytoczyć jedną z wypowiedzi:
- W tłuszczu gęsi owsianych odnaleziono specyficzne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak linolowy, określany jako silny środek przeciwnowotworowy oraz oleionowy podobny do tego, który znajduje się w oliwie z oliwek.
O smaku tego mięsa oraz o mistrzostwie szefa kuchni Adama Zastróżnego można było się przekonać podczas odbywającego się niedawno w Poznaniu Cooking Session. Degustujący potrawy sześciu restauracji uczestnicy tego wydarzenia w głosowaniu przyznali trzecie miejsce właśnie daniu z gęsiny przygotowanemu przez 3 Kolory, a była to pierś gęsia sous-vide, na risotto z dyni i gruszki z maślakami w śmietanie oraz klopsem z modrej kapusty w panierce. Można także było spróbować na stoisku ABC Kuchni – Kolekcja Smaków wspaniały smalec gęsi, który był również dziełem szefa kuchni 3 Kolorów, Adama Zastróżnego.
Kolejna okazja posmakowania tych dań nadarza się w najbliższą sobotę 12 października od godziny 11.00 do 17.00 podczas Tygla w 3Kolorach pod hasłem: Wielkopolska Gęsina. W "programie" mnóstwo gęsich smakowitości. Będzie krupnik wielkopolski z półgęskiem w atrakcyjnej cenie oraz gęsi smalec. Kto próbował, ten wie, jaki pyszny! Będzie go zresztą można nie tylko kupić, ale także skosztować - na pajdzie chleba lub z pierogami ze Smakfonii. Będą inne potrawy z gęsiny przygotowane przez szefa Adama z 3kolorów.
3 Kolory mają nadzieję wprowadzając gęś do sezonowej karty, że nie tylko „Na Marcina gęś na stole, którą nade wszystko wole”, ale przez cała jesień i zimę poznaniacy będą rozkoszować się daniami z gęsi.
Adres restauracji: 3kolory - cafe grill & restaurant, Wiankowa 3, Poznań, www.3-kolory.pl
Nadesłał:
exPress Dziennikarska Agencja Usługowa
http://www.express-poznan.pl
|
|