Gotowanie bez obaw
Będąc rodzicem alergika, z wielką rozwagą wybieramy produkty, jakie pojawią się na wspólnym stole. A czy zastanawiamy się, w czym przygotowujemy potrawy i jak one wpływają na nasze zdrowie?
Aluminiowe naczynia również wydają się być nieodpowiednie dla małych alergików. W ich wnętrzu z pewnością nie należy przygotowywać potraw zakwaszanych, tj. kapuśniak czy bigos. Dlaczego? Naczynia wykonane z aluminium, jak również folia aluminiowa, tak często wykorzystywana w naszych kuchniach, w wyniku kontaktu z kwasami uwalnia do potraw glin. Z uwagą i dużą ostrożnością należy również korzystać z plastikowych opakowań do przechowywania żywności, gdyż mogą one zawierać szkodliwe poliwęglany i ftalany. W niektórych z nich ponadto znaleźć się może bisfenol A (BPA), rakotwórcza substancja, która jeszcze do niedawna stosowana była do produkcji plastikowych butelek dla niemowląt.
Co zatem wybrać, aby mieć pewność, że dbamy o zdrowie małych alergików? Nie od dziś wiadomo, że komfortowa kuchnia to nie tylko taka, która lśni czystością, ale i ta, w której znajdują się produkty przyjazne domownikom. Dlatego też warto wyposażyć ją w naczynia szklane przystosowane do przygotowywania żywności w wysokich temperaturach. Wiele ciekawych propozycji oferuje Huta Szkła Wołomin. Ich wyroby wykonane są ze szkła żaroodpornego TERMISIL, które w swoim składzie nie zawiera kadmu, ołowiu ani innych szkodliwych substancji, co potwierdzone zostało certyfikatem PZH. Jest wysoko odporne na działanie wody, kwasów i zasad. Może być wykorzystywane zarówno jako naczynie do przyrządzania potraw, jak i do ich przechowywania. Naczynia TERMISIL można stosować w lodówce, zamrażarce, w kuchence mikrofalowej oraz w piekarniku. Charakteryzują się idealnie gładką powierzchnią i są odporne na zarysowania i matowienie. Szkło żaroodporne TERMISIL nie wchodzi w reakcje z żywnością, a dodatkowo nie wchłania zapachu ani smaku przygotowywanej w nim potrawy. Dodatkowo szkło nie uczula, jest bezpieczne dlatego jest polecane szczególnie alergikom i najmłodszym.
Szkło to doskonała alternatywa dla naczyń emaliowanych, plastikowych czy metalowych. To zdrowie i ekologia, ale i oszczędność. Nie trzeba bowiem myśleć o półmiskach – potrawę można podać w naczyniu, w którym została ona przygotowana. Naczynia szklane są bowiem eleganckie i estetycznie wykonane.
Gotowanie w szkle to także szansa na zmianę niezdrowych nawyków żywieniowych. Dzięki ich wykorzystaniu można zrezygnować z potraw smażonych, które tak często królują w kuchniach Polaków. Dzięki unikalnej formule szkła, składniki wystarczy od czasu do czasu podlać wodą.
W przypadku dzieci z alergią naczynia szklane są idealne do przygotowywania, ale i przechowywania potraw. Wystarczy zadbać o dobrej jakości produkty i bez obaw przyrządzić ulubione danie swojej pociechy. Podglądanie procesu gotowania przez idealnie przeźroczyste szkło może być doskonałą zabawą połączoną z nauką. Może Twoje dziecko da się zarazić pasją gotowania?
Nadesłał:
Arni
|