Gotowanie - jak rozpocząć swoją przygodę?


Gotowanie - jak rozpocząć swoją przygodę?
2019-05-04
Gotowanie jest sztuką, a przynajmniej było. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu trzeba było mieć sporą wiedzę lub dobre przepisy, aby przyrządzić smaczne danie. Dziś jest znacznie prościej, ponieważ wszelkie porady dotyczące gotowania są dostępne na stronach internetowych o kulinariach.

Zatem ciężko stosować wymówki, że nie potrafi się gotować. Lepiej zakasać rękawy i wziąć się do pracy!



Najważniejsza porada

Poradą, która przyda się każdemu, kto rozpoczyna swoją przygodę z gotowaniem, jest konieczność posiadania dobrego nastawienia. Przystępując do gotowania, nie wolno się bać próbowania nowych smaków, eksperymentować i wprowadzać własne modyfikacje w przepisach. Dzięki temu można nabrać lepszego wyczucia co do smaku, konsystencji i wyglądu potraw. Można też nauczyć się, jakie smaki do siebie pasują, a jakich lepiej ze sobą nie łączyć. Absolutnie nie wolno się także zniechęcać, nawet jeśli coś nie wyjdzie. Z gotowaniem, podobnie jak z innymi czynnościami, na początku może być trudno. Jednak człowiek uczy się na błędach i każda umiejętność wiąże się z popełnianiem ich.



Poszukaj sprawdzonych przepisów

Kiedy nastawienie do gotowania jest dobre, warto rozejrzeć się za sprawdzonymi przepisami. Można szukać ich w internecie, na stronach z przepisami, np. https://kulinarneprzeboje.pl/. Oczywiście, kiedy mamy wątpliwości co do tego, jak należy postępować z instrukcjami, można zapytać się o radę doświadczonych członków rodziny i znajomych. Jednak jeżeli nawet czegoś ni jest się pewnym, nie można się poddawać. Żeby się nie zniechęcić, lepiej rozpocząć najpierw od prostych przepisów, przechodząc stopniowo do bardziej skomplikowanych. Z czasem można wdrażać do przepisów własne modyfikacje i próbować połączenia różnych smaków.



Od czego rozpocząć gotowanie?

Praktykę kucharską najlepiej rozpocząć od wykonywania prostych dań. Może to się wydawać śmieszne, ale przyrządzenie skomplikowanego dania potrafi zniechęcić do dalszego gotowania. Lepiej małymi kroczkami osiągać kolejne sukcesy. Dobrą opcją na początek będą koktajle, np. koktajl z jarmużu. Nie wymaga on wyjątkowych umiejętności, a jedynie dobrania odpowiedniej ilości składników i przygotowania ich do miksowania. Jakby nie patrzeć wykonując koktajl, przygotowuje się samodzielnie posiłek. Jest to powód do domu. Następnie można przejść do tych trudniejszych dań jak np. sałatka leśna polana. Tutaj ćwiczy się nie tylko umiejętności przygotowania posiłków, ale także ich pięknego podania. Wstępem do pieczenia mogą być proziaki, czyli łatwe w przygotowaniu chlebki, które mogą być dodatkiem do różnych dań.



Bezpieczne słodkości

Dobrym pomysłem na rozpoczęcie nauki gotowania jest nauka przyrządzania słodkości, która zwykle wiąże się nierozerwalnie z pieczeniem ciast. Jest to o tyle bezpieczne rozwiązanie, że nawet jeśli się nie uda, to rodzina będzie pozbawiona co najwyżej deseru, a nie głównego posiłku. Najpierw można wykonać rogaliki lub ślimaczki z ciasta francuskiego. Dla początkujących dobra będzie opcja z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Bardziej zaawansowane osoby mogą same przygotować ciasto. Nadzieniem mogą być np. konfitury lub jabłka. Następnie na warsztat może zostać wzięta szarlotka lub biszkopt rzucany. Ciasta te wymagają sporo pracy i zaangażowania, ale ich przygotowanie może pomóc w zdobyciu ważnych umiejętności kulinarnych. Szarlotka na początku może być ozdabiana kratką kruchego ciasta. Później można zaryzykować i postarać się, aby na wierzchu ciasta znalazła się tradycyjna kruszonka.



Gotowanie na poważnie

Zdobywając stopniowo kolejne umiejętności, z czasem trzeba zdecydować się na przygotowanie kompletnego posiłku. W tym przypadku warto posiłkować się przepisami ze sprawdzonej książki kucharskiej lub strony internetowej. Warto też na wstępie odszukać prostsze i przyjemniejsze wersje przepisów. Tak rozpoczęta przygoda z gotowaniem na pewno przerodzi się w pasję, a następnie zaowocuje wieloma pysznymi potrawami. Wystarczy nie bać się i zacząć, a później nie poddawać się nawet mimo porażek.



Nadesłał:

slawek

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl