Gotowanie z pasztetem – poradnik z przepisami


2012-03-21
Zastosowanie niektórych artykułów spożywczych, jakie kupujemy i używamy na co dzień może wydawać się nam bardzo ograniczone. Wystarczy jednak odrobina fantazji i szczypta pomysłowości, a będziemy w stanie przygotować dania, które oczarują smakiem.

Oto kilka prostych przepisów, w których wykorzystamy  niedoceniany, pasztet drobiowy. Nawet najbardziej doświadczeni miłośnicy eksperymentowania w kuchni będą zaskoczeni jak wiele wyjątkowych potraw i smakołyków można przygotować z wykorzystaniem tego produktu.

Ciasto Francuskie z pasztetem Chili

Składniki jakie będę nam potrzebne:

  • 2 puszki 130g pasztetu drobiowego Leppszy chili
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 żółtko jajka

Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy z niego kwadraciki o bokach ok.5cm. Na każdy z kwadracików nakładamy małą porcję pasztetu drobiowego Leppszy z chili, następnie zawijamy ciasto w taki sposób, aby powychodziły z niego małe trójkąciki. Brzegi zaginamy widelcem i smarujemy żółtkiem jajka. Układamy na blasze i wstawiamy do uprzednio nagrzanego piekarnika. W temperaturze ok.180 stopni pieczemy około 15-20minut. Jest to bardzo smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu przekąska, która idealnie nadaje się na przyjęcia i imprezy, które urządzamy w domu.

Krokiety nadzieniem pasztetowym

Składniki:

  • pasztet Leppszy
  • mleko
  • jajka
  • sól
  • szczypiorek
  • ser żółty
  • mąka

Na początek dodajemy do naczynia mleko, mąkę i dwa jajka. Mieszamy dokładnie do momentu aż uda nam się uzyskać jednolitą masę. Następnie dolewamy dwie łyżki oleju, dzięki czemu ciasto nie będzie przylegało do patelni i doprawiamy szczyptą soli. Smażymy nasze naleśniki i czekamy aż trochę ostygną. Kiedy już nie będą tak bardzo gorące, smarujemy je pasztetem Leppszy, posypujemy szczypiorkiem  i startym serem. Na koniec zwijamy w kształt krokieta, obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy z dwóch stron. Tak przygotowane krokiety idealnie  sprawdzą się jako danie obiadowe jak i również na specjalną kolację.

Jajeczne grzanki z pasztetem

Składniki jakie będą nam potrzebne:

  • Chleb tostowy
  • Masło
  • Pasztet drobiowy Leppszy z pomidorami
  • Ser żółty
  • Jajka
  • Sól i pieprz
  • Czosnek

Pieczywo tostowe smarujemy masłem i wyciskamy na nie czosnek, jeden ząbek na jedną kromkę, następnie kroimy kromkę na pół w taki sposób, aby wyszedł nam trójkąt. Tak przygotowane pieczywo wsadzamy do rozgrzanego piekarnika i czekamy aż masło się rozpuści. Następnie, roztapiamy troszkę masła na patelni i smażymy pasztet razem z jajkiem na małym ogniu do momentu aż jajko się zetnie. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Usmażonym pasztetem smarujemy pieczywo i przykrywamy plastrem żółtego sera. Całość wsadzamy ponownie do piekarnika i czekamy aż ser się rozpuści. Nasze tosty idealnie sprawdzą się na wspólne rodzinne śniadania w weekendowe poranki.

Nadesłał:

Mispol S.A.
http://www.mispol.com.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl