Grillowanie z piankami Haribo? Czemu nie!
Dla wszystkich pragnących urozmaicić grillowe menu, zwłaszcza dla młodszych łasuchów, firma Haribo przygotowała kilka wyjątkowych propozycji.
Jedzenie na świeżym powietrzu i przygotowywanie potraw na grillu to ulubiona forma spędzania wolnego czasu dla wielu z nas. Przyrządzamy mięsa, kiełbasy, warzywa i biesiadujemy z rodziną lub ze znajomymi. Tymczasem na grillu możemy także przygotować wyjątkowe desery i słodkie przekąski. Producent pianek Chamallows Barbecue firma Haribo proponuje oryginalne przepisy, które będą kolorowym i smacznym urozmaiceniem grillowanych potraw. Zaskoczmy rodzinę i znajomych podając im nietypowe dania z grilla − zacznijmy od przystawki, co powiecie na grillowane owoce z piankami Haribo?
Składniki:
1 gruszka
1 jabłko
kiść winogron ciemnych lub zielonych
100 g orzechów włoskich
ananas
1 łyżka miodu akacjowego
ok. 10 pianek Chamallows Barbecue
tacka aluminiowa do grilla
Sposób przygotowania:
Jabłko, gruszkę i ananasa pokroić w kostkę i ułożyć na tacce. Owoce polać miodem akacjowym, posypać orzechami, a na wierzchu ułożyć pianki Chamallows Barbecue. Tackę z przysmakami umieścić w centralnej części grilla i przykryć pokrywą. Po 15 minutach wyjątkowy deser jest już gotowy. Można podawać go z lodami waniliowymi lub bakaliowymi.
Po zaspokojeniu pierwszego głodu, pora przystąpić do dania głównego. Proponujemy szybkie, proste i niesamowicie smaczne szaszłyki na słodko.
Składniki:
pianki Chamallows Barbecue
maliny, truskawki, pokrojone jabłka, banany, ananas
syrop klonowy lub miód
drewniane patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
Na patyczki do szaszłyków naprzemiennie nadziać pianki i owoce. Opiekać ok. 5 minut na grillu, aby owoce się podgrzały, a pianki lekko przyrumieniły. Szaszłyki przełożyć na talerzyki i skropić syropem klonowym lub polać miodem.
Na zakończenie grillowej uczty Haribo poleca wyśmienity deser − ciasteczka piankowo – czekoladowe.
Składniki:
150 g gorzkiej czekolady
50 g pianek Chamallows Barbecue
150 g masła
150 g cukru
1 jajko
200 g mąki
2 łyżki cukru waniliowego
50 g orzechów laskowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
papier do pieczenia
kamień do pieczenia na grillu
Sposób przygotowania:
Masło, cukier i jajko wymieszać za pomocą miksera, następnie dodać mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Do ciasta dodać grubo posiekane pianki, czekoladę i orzechy laskowe, a potem delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto za pomocą łyżki nałożyć na papier do pieczenia. Należy pamiętać o zachowaniu dużych odstępów między ciasteczkami. Ciasteczka piec na grillu przez ok. 15 minut. Do pieczenia można wykorzystać kamień do pieczenia pizzy.
Przygotowane przez firmę Haribo specjalnie z myślą o grillu HARIBO Chamallows Barbecue dostępne są w opakowaniu 175 g.
Nadesłał:
JBcomm
|