Grillowe menu dla wielbicieli orientu
Letnie weekendy to okazje do wyjazdu za miasto lub spotkania ze znajomymi na świeżym powietrzu. Wtedy grill zwykle zastępuje obiad lub kolację. Regularne grillowanie wcale nie musi być tradycyjne czy nudne, wystarczy urozmaicić potrawy dodatkiem przypraw orientalnych lub spróbować dań wegetariańskic
Otwartość na nowe smaki poszerza horyzonty, a także umożliwia wprowadzenie niektórych wcześniej nam nieznanych składników na stałe do naszego codziennego jadłospisu. Jednym z produktów, który był z początku mało znany, a dzisiaj podbija serca wielu Polaków jest hummus, czyli pasta z cieciorki, która sprawdzi się świetnie zarówno na grzankach, jak i w formie dipu do grillowanych kiełbasek lub warzyw. Kolejnym, coraz bardziej popularnym produktem kuchni orientalnej jest bobik. Jest on skarbnicą białka, potasu i błonnika, dlatego potrawy z jego dodatkiem utrzymują uczucie sytości na długo. Tradycyjnym dodatkiem w kuchni Bliskiego Wschodu jest także ostra pasta z papryczek chili – harissa. Dodając szczyptę pasty do marynaty podkreślimy smak mięsa. Eksperci Jasmeen, fanom pikantnego jedzenia proponują także posmarowanie kanapek lub pieczonych kromek ostrą harissą.
Dla tych, którzy poznali i pokochali smaki orientu, eksperci marki Jasmeen przygotowali wyjątkowe przepisy oparte na składnikach pochodzących z receptur kuchni Bliskiego Wschodu.
Sałatka z gotowanym bobikiem
Składniki:
- główka sałaty lodowej
- zielone oliwki nadziewane papryką
- zielony ogórek
- puszka gotowanego bobiku (np. marki Jasmeen)
- 2 duże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Gotowany bobik przekładamy z puszki na sitko i przemywamy zimną wodą. Kroimy pomidory i ogórka, a natkę pietruszki drobno siekamy i wkładamy do miski. Następnie dodajemy gotowany bobik i oliwki nadziewane papryką. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy sokiem z cytryny dla smaku, dolewamy oliwę z oliwek, solimy i mieszamy. Gotową sałatkę wkładamy do lodówki na godzinę.
Ostra karkówka
Składniki:
· 0,5 kg karkówki
· 2 łyżki oliwy z oliwek
· 2 łyżeczki harissy Jasmeen
· 2 ząbki czosnku
· Natka pietruszki
Przygotowanie:
Karkówkę kroimy na średniej grubości plastry. Następnie robimy marynatę – siekamy natkę pietruszki, czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy wszystko z oliwą z oliwek i harissą. W pojemniku układamy na przemian karkówkę i marynatę, przykrywamy folią aluminiową. Odstawiamy na noc do lodówki. Grillujemy do miękkości. W celu uzyskania dodatkowego aromatu, możemy delikatnie polać piwem w trakcie pieczenia.
Smacznego!
Nadesłał:
38PR
|