Grzyby na smukłą linię
Świeże grzyby to witaminy, niezbędne mikroelementy i pyszny smakołyk. Ponadto są niskoenergetycznym pożywieniem, co oznacza, że możesz je jeść i nie martwić się o linię i to w czasach gdy nadwaga jest naprawdę poważnym problemem. Z powodu otyłości cierpi średnio 60% ludzi dorosłych i 30% dzieci.
Jednym ze sposobów walki z nadwagą jest właśnie niskoenergetyczna dieta, do której można z powodzeniem włączyć smaczne, świeże grzyby. Specjaliści proponują wybranie niskoenergetycznej diety, która opiera się na posiłkach z dużą zawartością wody, dużą ilością błonnika i z małą zawartością tłuszczu. Warzywa i owoce, a w tym świeże grzyby, idealnie pasują do tego wzoru. Wybieranie posiłków niskoenergetycznych oznacza, że możesz zjeść ich więcej nie pochłaniając przy okazji zbędnych kalorii, które mogą prowadzić do nabrania dodatkowych kilogramów.
Badania potwierdzają, że ciągłe spożywanie niskoenergetycznego jedzenia, w tym grzybów, poprawia jakość diety, co z kolei pozytywnie wpływa na zdrowie i wygląd. Taka dieta nie tylko ogranicza ilość kalorii, ale może być doskonałym urozmaiceniem, porównując z wysokoenergetyczna dietą, w której skład wchodzą bardziej przetworzone potrawy, pieczone, smażone, wysokokaloryczne przekąski i napoje jak alkohol.
Badacze ze Stanowego Uniwersytetu w Pensylwanii potwierdzili, że ludzie, którzy spożywają niskoenergetyczne posiłki, konsumują mniej kalorii, mniej tłuszczu a w zamian przyjmują więcej ważnych mikroskładników jak witaminy A, C, B6, żelazo, wapno i potas. Jedzenie świeżych grzybów pomaga zaopatrywać nasz organizm w składniki, których zazwyczaj nie ma w codziennych porcjach jedzenia.
Duża zawartość wody, mało tłuszczu i błonnik to trzy wyznaczniki, które gwarantują zdrową dietę i małą ilość kalorii. Grzyby spełniają te warunki, możemy więc je włączyć do codziennego menu i wykorzysytać w przygotowywaniu wielu posiłków.