Gwiazdkowe wypieki, czyli upiecz bliskim radość!
Boże Narodzenie, to także pyszne i pachnące wypieki. Wśród nich aromatyczne pierniczki, rozpływające się w ustach serniki i kremowe, czekoladowe torty.
Na choinkę – pierniczki
Pachnące i smakowite pierniczki w różnorakich świątecznych wzorach i kształtach to doskonały sposób na przyozdobienie świątecznego drzewka. Te tradycyjne, jak również te bardziej wyszukane – będą nie tylko doskonale smakować, ale także idealnie prezentować się na bożonarodzeniowej choince. By je na niej powiesić, przed pieczeniem powinniśmy zrobić w nich niewielkie dziurki, a przez już upieczone przewlec np. cienką wstążkę lub nitkę. Wyjątkowy smak i zapach uzyskamy dodając do urabianego ciasta imbir, cynamon i kardamon. Do ich dekoracji najlepiej wykorzystać lukier, kolorowe polewy, posypki lub cukierki.
Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki)
Składniki:
- mąka – 1,75 szklanki
- cukier puder – 0,6 szklanki
- miód - 100 gramów
- żółtko - 2 sztuki
- kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- cynamon - 1 łyżeczka
- imbir i kardamon – 0,5 łyżeczki
- cukier puder - 1 szklanka
- białko - 1 sztuka
- barwniki spożywcze - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
- Do miski włóż miękką kostkę do pieczenia Kasia i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem.
- Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie.
- Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj, na podsypanym mąką stole, na grubość 0,5 cm i wycinaj foremkami ciasteczka.
- Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia dużej płaskiej blaszce, zrób patyczkiem dziurki i piecz 8-10 minut w 180°C.
- Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z połową, lekko roztrzepanego, białka i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Lukier możesz zabarwić dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego. Upieczone i przestudzone pierniczki polukruj za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka.
Na deser – świąteczny sernik
Sernik to jeden z najpopularniejszych bożonarodzeniowych wypieków. By nabrał on odpowiedniej konsystencji i nie popękał podczas pieczenia, należy piec go wraz z naczyniem wypełnionym wodą. Kilka kropel soku z cytryny lub aromatu migdałowego pozwoli uzyskać wyjątkowy zapach. Przyozdobiony z wierzchu gwiazdkami z białej czekolady oraz wiórkami kokosowymi, najlepiej smakować będzie w wersji schłodzonej. Nasi najbliżsi będą zachwyceni!
Sernik świąteczny
Składniki:
- mąka pszenna - 250 gramów
- Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
- cukier puder - 50 gramów
- żółtka - 2 sztuki
- torebka cukru waniliowego - 1 sztuka
- proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
- twaróg sernikowy - 800 gramów
- jajka - 4 sztuki
- białka - 2 sztuki
- Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
- cukier puder - 200 gramów
- budyń śmietankowy - 1 opakowanie
- cukier migdałowy - 2 łyżeczki
- tabliczka gorzkiej czekolady - 200 gramów
- śmietanka 30% - 150 gramów
- Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
- polewa z białej czekolady - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasta wymieszaj mikserem i całość szybko zagnieć. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wylep nim dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm. Ciasto nakłuj widelcem.
- Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem migdałowym na puch. Wymieszaj z miękką kostką do pieczenia Kasia.
- Następnie do masy dodaj twaróg, budyń w proszku i ubitą na sztywno pianę z białek.
- Masę serową wyłóż na ciasto w formie. Piecz najpierw 10 minut w 200°C, następnie 50-60 minut w 160°C. Upieczony sernik ostudź i delikatnie wyjmij z formy.
- Śmietankę podgrzej razem z kostką do pieczenia Kasia, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Otrzymaną polewą posmaruj wierzch sernika. Białą polewę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź, aby nie była zbyt rzadka. Polewą rysuj na pergaminie małe śnieżynki. Gdy zastygną zdejmij je ostrożnie z pergaminu i udekoruj nimi wierzch sernika.
Do kawy i herbaty – ciasto kokosowe lub budyniowa stefanka
Świąteczne spotkania w rodzinnym gronie to doskonała okazja do wypróbowania oryginalnych i smacznych wypieków. Do kawy, herbaty lub bożonarodzeniowego kompotu świetnie sprawdzi się ciasto kokosowe lub budyniowa stefanka, którą przygotujemy bez pomocy piekarnika.
Ciasto kokosowe bez laktozy
Składniki:
- mąka pszenna - 120 gramów
- cukier - 150 gramów
- jajka - 3 sztuki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Kasia bez laktozy - 125 gramów
- mleczko kokosowe - 600 mililitrów
- mąka pszenna - 120 gramów
- cukier - 150 gramów
- ananas w syropie - 1 słoik
- wiórki kokosowe - 50 gramów
- rum - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dno formy o wymiarach 22x22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boków nie smaruj.
- Ciasto przełóż do formy i równo rozprowadź. Piecz około 25 minut w 180°C.
- Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Ananasa odsącz na sicie, owoce pokrój na kawałki, a syrop zostaw do nasączenia biszkoptu. Jeśli lubisz, dodaj do syropu odrobinę rumu.
- Połowę mleczka kokosowego zagotuj z cukrem. Resztę wymieszaj z mąką i wlej do gotującego mleczka. Mieszaj, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, przykryj folią i odstaw do wystygnięcia.
- Miękką kostkę do pieczenia Kasia bez laktozy ubij mikserem na puch. Ciągle ubijając, dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu.
- Jeden blat ciasta włóż ponownie do formy i nasącz syropem z ananasa. Posmaruj cienko przygotowanym kremem i obłóż kawałkami ananasa. Trzy łyżki kremu zostaw na wierzch, a resztę wyłóż na owoce. Przykryj drugim blatem ciasta i dociśnij.
- Ciasto ponownie skrop syropem, posmaruj pozostałym kremem i posyp wiórkami kokosowymi. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem, udekoruj pozostałymi kawałkami ananasa.
Budyniowa stefanka
Składniki:
- herbatniki - 40 sztuk
- Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 150 gramów
- mleko – 1,5 szklanki
- cukier - 150 gramów
- żółtka - 6 sztuk
- cukier waniliowy - 2 łyżeczki
- mąka pszenna - 30 gramów
- starta skórka z 1 cytryny
- wiórki kokosowe - 50 gramów
- Kostka do pieczenia Kasia - 25 gramów
- cukier - 15 gramów
- czerwone porzeczki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- W metalowej foremce ułóż warstwę składającą się z 10 herbatników.
- Mleko zagotuj ze startą skórką z cytryny. W rondlu ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Pod koniec ubijania dodaj mąkę. Rondel postaw na gazie i ciągle mieszając wlewaj do niego gorące mleko. Gotuj aż masa zacznie gęstnieć.
- Zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą aby nie powstał na otrzymanym budyniu kożuch i wystudź.
- Kostkę do pieczenia Kasia ubij mikserem na puch, dodając po łyżce wystudzony budyń.
- Herbatniki w formie posmaruj cienko masą budyniową i przykryj kolejną warstwą herbatników. Znów posmaruj kremem i tak do wyczerpania składników pamiętając, że ostatnią warstwą ma być krem.
- Na patelni rozpuść Kasię z cukrem i dodaj wiórki kokosowe. Praż ciągle mieszając, aż staną się rumiane. Wystudź i posyp nimi ciasto. Odstaw na noc do lodówki, by herbatniki zmiękły. Przed podaniem udekoruj porzeczkami.
Dla wszystkich łasuchów – ciasto podwójnie czekoladowe
W każdym domu znajdziemy także prawdziwego miłośnika czekolady – a to właśnie w Święta nadarza się najlepsza okazja do tego, by rozpieszczać naszych najbliższych z pomocą czekoladowych tortów i ciast. Ciasto podwójnie czekoladowe z pewnością znajdzie swoich sympatyków – szczególnie, gdy przyozdobimy je drobno posiekanymi orzechami lub ulubionymi owocami. Podawane na ciepło lub na zimno, świetnie sprawdzi się w towarzystwie lodów waniliowych lub bitej śmietany.
Ciasto podwójnie czekoladowe
Składniki:
- gorzka czekolada 60% - 200 gramów
- mleczna czekolada - 100 gramów
- Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
- jajka - 4 sztuki
- cukier - 200 gramów
- mąka - 150 gramów
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- posiekane orzechy włoskie - 200 gramów
- mleko - 75 mililitrów
- śmietanka 30% - 50 mililitrów
- gorzka czekolada 60% - 90 gramów
- mleczna czekolada - 30 gramów
Sposób przygotowania:
- W kąpieli wodnej rozpuść Kasię z 200g gorzkiej czekolady i 100g mlecznej czekolady. Zdejmij z kuchenki.
- Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy i wymieszaj wszystko dokładnie.
- Wysmaruj formę o średnicy 22cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do formy. Następnie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C i piecz przez 30 minut.
- Kiedy ciasto się upiecze, odstaw je do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę, zagotowując mleko ze śmietanką i dodając 90g gorzkiej i 30g mlecznej czekolady. Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści.
- Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do zastygnięcia.
Słodkich Świąt!
Nadesłał:
Anna1
|