HACCP


2012-07-08
HACCP to System Analizy Krytyczny Punkt Kontroli, który służy zapewnieniu odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa żywności.

HACCP to system wewnętrznej kontroli, którego celem jest zapewnienie odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa żywności w zakładach, które produkują żywność oraz w miejscach zajmujących się jej transportem lub magazynowaniem.

Celem głównym systemu HACCP jest identyfikacja Krytycznych Punktów Kontroli, czyli miejsc, w których może dojść do skażenia żywności i wystąpienia zagrożenia zdrowia konsumentów.

Wdrożenie systemu HACCP jest obowiązkowe od 1 stycznia 2006 roku. Według Rozporządzenia 852/2004 WE wydanego 29 kwietnia 2004 roku, które dotyczy higieny produktów spożywczych wszystkie firmy związane z sektorem spożywczym muszą posiadać certyfikat potwierdzający posiadanie takiego systemu.

 

Przykładowymi jednostkami, które podlegają obowiązkowemu wdrożeniu systemu zapewnienia bezpieczeństwa żywności są:

 

  • zakłady, które zajmują się produkcją żywności (zakłady mięsne i wędliniarskie, piekarnie, cukiernie)
  • firmy specjalizujące się w produkcji opakowań
  • producenci dodatków żywnościowych
  • zakłady żywienia zbiorowego (przedszkola, szkoły, szpitale, żłobki, zakłady pracy)
  • firmy zajmujące się obwoźnym handlem artykułów spożywczych
  • przedsiębiorstwa, które magazynują oraz mrożą produkty żywnościowe
  • sklepy spożywcze, markety, duże sieci handlowe
  • branża HORECA(hotele, restauracje, catering)

 

Korzyści wynikające z wdrożenia systemu HACCP

 

  • spełnienie wymagań prawnych
  • lepsza komunikacja wewnątrz i na zewnątrz firmy
  • działania prewencyjne zapobiegają ponoszeniu niepotrzebnych kosztów
  • większa wydajność pracowników, podniesienie jakości wykonywanej pracy
  • bardziej efektywna produkcja, mniejsza ilość strat i braków

Nadesłał:

djbdoradztwo2

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl