Herbaciane lody idealne na upalne dni
Od pokruszonego lodu z syropem owocowym, przez sorbety, po wachlarz lodów mlecznych z dodatkami na patyku, w rożku lub w pudełku. Tak ewoluowały lody od starożytności do XX w.
Dzisiejsza ich wersja, choć podbija kubki smakowe nie należy do najzdrowszych, ponieważ jest pełna cukru, syropu glukozowo- fruktozowego czy innych słodzików. Dlatego eksperci Ahmad Tea London radzą przygotować lody samodzielnie.
Robiąc własne lody można eksperymentować, dobierając różne składniki. Warto wypróbować połączenia lodów, herbaty i owoców.
Lodowa truskawka
Truskawki mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powodują nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi. Lody przygotowane na ich bazie będą więc doskonałym popołudniowym deserem.
Składniki:
· 1 kg truskawek
· 300 ml hebaty Ceylon Tea Ahmad Tea London (1 torebka na 150 ml wody)
· Sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Truskawki myjemy i odcinamy od nich szypułki. Herbatę parzymy i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy napój będzie już chłodny dodajemy do niego owoce i blendujemy wszystko na jednolitą masę. Następnie dodajemy sok z połowy cytryny, wlewamy do foremek do lodów i wstawiamy do zamrażalki na około 3 godziny.
Bananowa uczta
Banany, mimo że należą do bardziej słodkiej i kalorycznej grupy owoców, to i tak świetnie zastąpią sklepowe lody, stanowiąc znacznie zdrowszą alternatywę.
Składniki:
· 4 Banany
· 150 ml Herbaty Ceylon Tea Ahmad Tea London
Przygotowanie:
Banany blendujemy, a herbatę parzymy i odstawiamy do ostygnięcia. Łączymy oba składniki. Powstałą mieszanką wypełniamy foremki do lodów. Wkładamy na kilka godzin do zamrażalki. Aby uniknąć powstania kryształków lodu, warto przez pierwsze 2 godziny mieszać masę co pół godziny.
Smacznego !
Więcej informacji znaleźć można na stronie www.ahmadtea.pl
Nadesłał:
38PR
|