Herbata - jak poprawnie zaparzyć?


2013-02-09
Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów w Polsce. Mało kto jednak ma świadomość tego w jaki sposób powinno się ją poprawnie zaparzać. W dzisiejszym artykule przedstawię Wam krótki poradnik poprawnego zaparzania różnego rodzaju herbat.

Przy okazji wszelkiego rodzaju spotkań rodzinnych, pierwszym pytaniem jakie pada po przejściu gości przez próg mieszkania czy też domu jest: czy pijesz herbatę? Niestety mało kto ma świadomość tego jak powinno się poprawnie zaparzać herbatę. Herbata (naturalna, na wagę, którę nie powinniśmy mylić herbatami w saszetkach, które można kupić w hipermarketach) wymaga odpowiedniego zaparzenia. Cały proces poprawnego zaparzania różnego rodaju herbat postaram się opisać poniżej.

Jak zaparzać herbatę?

Różne rodzaje herbat wymagają różnego procesu zaparzania. Poniżej postaram się Wam przedstawić krótki poradnik dzięki któremu będziecie mieć świadomość w jaki sposób powinno się poprawnie zaparzać konkretne rodzaje herbat. 

Zacznijmy od informacji na temat poprawnego zaparzania, jednej z najbardziej szlachetnych herbat - herbaty białej.

Aby poprawnie zaparzyć herbatę białą powinniśmy do filiżanki wsypać około jednej łyżeczki suszu. Temperatura wody, którą zalewamy herbatę powinna zawierać się w okolicach 75-80 stopni Celsjusza. Warto pamiętać, ze herbatę białą powinno się zaparzać nieco dłużej - od 7 do nawet 9 minut.

Innym rodzajem herbaty jest zielona herbata japońska. Wystarczy nasypac również jedną łyżeczkę do filiżanki, aby po zaparzaniu trwającym 2 minuty otrzymac poprawnie zaparzoną herbatę. Temperatury wody w przypadku zaparzania tego rodzaju herbaty powinna zawierać się w okolicach 60-75 stopni Celsjusza.

Zaparzanie zielonej herbaty chińskiej nieco różni się od zaparzania jej japońskiej siostry. Chiński odpowiednik powinniśmy zalać w filiżance wypełnionej jedną łyżeczką suszu wodą o temperaturze 75-90 stopni Celsjusza. Powinniśmy zaparzać tą herbatę przez około 3-4 minuty.

Czarna herbata powinna być zaparzana tzw. białą wodą, której temperatura to 96 stopcni Celsjusza. Na jedną filiżankę herbaty wystarczy nam połowa łyżeczki. Czarna herbata powinna być zaparzana przez około 3-4 minuty.

W przypadku zaparzania czerwonej herbaty Oolong powinniśmy trzymać się podobnych zasad jak w przypadku czarnej herbaty. Dotyczy to również czerwonej herbaty Pu-Erh.

W przypadku zaparzania naparu Rooibos warto pamiętać, ze sam proces zaparzania nie powinien się różnich od powyższego, niemniej jednak do filiżanki wsypać powinniśmy nie połowę, z całą łyżeczę suszu.

Aby poprawnie zaparzyć natomiast herbatę yerba mate, powinniśmy susz zalać wodą o temrepraturze 70 stopni Celsjusza, i zaparzać przez 3 do 5 minut.

Mam nadzieję, że mó krótki artykuł pomoże Wam przyswoić sobie wiedzę na temat poprawnego zaparzania herbat.  

Nadesłał:

Herbata
http://www.nesa.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl