Herbata na słodko bez cukru


Herbata na słodko bez cukru
2018-09-25
Niewiele jest dietetycznych przykazań, co do których zgadza się zdecydowana większość ekspertów. Nawet znane nam od dziecka składniki są wciąż przedmiotem dyskusji i naukowych badań. Jednak co do cukru niemal wszyscy jesteśmy zgodni – należy go unikać.

Biorąc pod uwagę, że kryje się on w bardzo wielu spożywanych przez nas codziennie produktach, na początek najlepiej wyeliminować ze swojej diety cukier, który dodajemy do potraw i napojów samodzielnie. A jeśli nie wyobrażamy sobie herbaty bez cukru? I na to są sposoby!

Klasyczna słodka herbata na zimno

Lato dobiega końca, ale apetyt na orzeźwiającą, mrożoną herbatę pozostaje. Przyrządzamy jej zwykle duże ilości, a potem pijemy szklankę za szklanką. Jak sprawić, by była zdrowsza, nie tracąc przy tym jej klasycznego smaku? Z pomocą przychodzi stevia. Ten naturalny, roślinny słodzik kupić można w formie zarówno przypominającej cukier, jak i w tabletkach czy syropie. Podpowiadamy, jak z jego pomocą odtworzyć smak iced tea z tymiankiem i cytryną.

Składniki:

·         3 torebki herbaty English Breakfast, np. marki Ahmad Tea London

·         Laska cynamonu

·         Kilka gałązek świeżego tymianku

·         Sok i skórka z 2-3 cytryn

·         6 szklanek wody

·         Łyżeczka stevii

Przygotowanie:

·         Do garnuszka wlej wodę, a następnie na wolnym ogniu gotuj w niej tymianek, cynamon, sok i skórkę z cytryny. Zdejmij z ognia, gdy napar zacznie się gotować.

·         Dodaj torebki herbaty oraz stevię i odstaw na 15 minut.

·     Wyjmij z naparu herbatę i odstaw do ostygnięcia w pokojowej temperaturze. Przecedź całość przez drobne sitko lub gazę.

·         Gotowy napój przechowuj w lodówce. Podawaj z lodem i plastrami cytryny. Smacznego!

Rozkoszna chai latte

Tym korzennym naparem na bazie herbaty, przypraw i mleka zazwyczaj rozkoszujemy się poza domem, gdyż jego przygotowanie wydaje się kłopotliwe i czasochłonne. Faktycznie, aby sporządzić chai latte potrzeba kwadransa lub dwóch, ale po rozlaniu do szklanek zniknie w mgnieniu oka. Przyrządzając chai latte samodzielnie możemy mieć też pewność, że wykorzystujemy naturalne składniki, a rafinowany cukier zastąpi nam odrobina miodu.

Składniki:

·         4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego (najlepiej sprawdzi się migdałowe)

·         Laska cynamonu

·         Strączek wanilii

·         Kilka goździków

·         Kopiasta łyżka startego lub pokrojonego w plasterki świeżego imbiru

·         Łyżeczka kardamonu

·         1,5 łyżki liściastej, czarnej herbaty. Najlepiej sprawdzi się Ceylon Tea, np. marki Ahmad Tea London

·         Miód – od kilku łyżek do 50 ml, w zależności od potrzeb

·         Gałka muszkatołowa do przybrania

Przygotowanie:

·         W średniej wielkości garnuszku podgrzej mleko, aż zacznie lekko bulgotać.

·         Dodaj wszystkie składniki prócz gałki muszkatołowej i gotuj przez minutę. Następnie zdejmij z ognia i odstaw na 20 minut, aż mleko przejdzie aromatem przypraw.

·         Odcedź napar do czajniczka lub innego wygodnego naczynia. Warto dokładnie odcisnąć na sitku wszystkie składniki.

·         Chai latte podawać możesz zarówno na ciepło, jak i na zimno. W obu przypadkach gotowy napar oprószamy gałką muszkatołową tuż przed podaniem. Smacznego!

Słodka herbata na zielono

Agawa to popularna zarówno w Północnej, jak i Południowej Ameryce roślina, wykorzystywana między innymi do produkcji znanej na całym świecie tequili. Zanim syrop z agawy stanie się wyskokowym trunkiem, stanowi dobrą alternatywę dla cukru. Korzystają z niego zwłaszcza weganie, którzy szukają zastępnika dla miodu. Dostępne w sklepach syropy z agawy różnią się konsystencją i kolorem, warto jednak pamiętać, że każdy z nich jest dużo słodszy od cukru.

Składniki:

·         3 torebki cytrynowej, zielonej herbaty, np. Lemon Vitality Ahmad Tea London

·         Pół szklanki liści świeżej mięty

·         1-2 łyżki syropu z agawy

·         4 szklanki wrzątku

·         Trawa cytrynowa do przybrania

Przygotowanie:

·         W niedużym garnku połącz wodę, herbatę, liście mięty i syrop z agawy. Zacznij od jednej łyżki syropu i oceń, czy potrzebujesz go więcej.

·         Gotuj przez ok. 5 minut, po czym wyjmij herbatę i odstaw napar do ostygnięcia. Najlepiej smakuje podany na lodzie.

·         Dla chętnych: Tak przygotowana zielona herbata lubi dodatek alkoholu, np. rumu. Smacznego!

Nadesłał:

38PR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl