Herbata na słodko bez cukru
Niewiele jest dietetycznych przykazań, co do których zgadza się zdecydowana większość ekspertów. Nawet znane nam od dziecka składniki są wciąż przedmiotem dyskusji i naukowych badań. Jednak co do cukru niemal wszyscy jesteśmy zgodni – należy go unikać.
Biorąc pod uwagę, że kryje się on w bardzo wielu spożywanych przez nas codziennie produktach, na początek najlepiej wyeliminować ze swojej diety cukier, który dodajemy do potraw i napojów samodzielnie. A jeśli nie wyobrażamy sobie herbaty bez cukru? I na to są sposoby!
Klasyczna słodka herbata na zimno
Lato dobiega końca, ale apetyt na orzeźwiającą, mrożoną herbatę pozostaje. Przyrządzamy jej zwykle duże ilości, a potem pijemy szklankę za szklanką. Jak sprawić, by była zdrowsza, nie tracąc przy tym jej klasycznego smaku? Z pomocą przychodzi stevia. Ten naturalny, roślinny słodzik kupić można w formie zarówno przypominającej cukier, jak i w tabletkach czy syropie. Podpowiadamy, jak z jego pomocą odtworzyć smak iced tea z tymiankiem i cytryną.
Składniki:
· 3 torebki herbaty English Breakfast, np. marki Ahmad Tea London
· Laska cynamonu
· Kilka gałązek świeżego tymianku
· Sok i skórka z 2-3 cytryn
· 6 szklanek wody
· Łyżeczka stevii
Przygotowanie:
· Do garnuszka wlej wodę, a następnie na wolnym ogniu gotuj w niej tymianek, cynamon, sok i skórkę z cytryny. Zdejmij z ognia, gdy napar zacznie się gotować.
· Dodaj torebki herbaty oraz stevię i odstaw na 15 minut.
· Wyjmij z naparu herbatę i odstaw do ostygnięcia w pokojowej temperaturze. Przecedź całość przez drobne sitko lub gazę.
· Gotowy napój przechowuj w lodówce. Podawaj z lodem i plastrami cytryny. Smacznego!
Rozkoszna chai latte
Tym korzennym naparem na bazie herbaty, przypraw i mleka zazwyczaj rozkoszujemy się poza domem, gdyż jego przygotowanie wydaje się kłopotliwe i czasochłonne. Faktycznie, aby sporządzić chai latte potrzeba kwadransa lub dwóch, ale po rozlaniu do szklanek zniknie w mgnieniu oka. Przyrządzając chai latte samodzielnie możemy mieć też pewność, że wykorzystujemy naturalne składniki, a rafinowany cukier zastąpi nam odrobina miodu.
Składniki:
· 4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego (najlepiej sprawdzi się migdałowe)
· Laska cynamonu
· Strączek wanilii
· Kilka goździków
· Kopiasta łyżka startego lub pokrojonego w plasterki świeżego imbiru
· Łyżeczka kardamonu
· 1,5 łyżki liściastej, czarnej herbaty. Najlepiej sprawdzi się Ceylon Tea, np. marki Ahmad Tea London
· Miód – od kilku łyżek do 50 ml, w zależności od potrzeb
· Gałka muszkatołowa do przybrania
Przygotowanie:
· W średniej wielkości garnuszku podgrzej mleko, aż zacznie lekko bulgotać.
· Dodaj wszystkie składniki prócz gałki muszkatołowej i gotuj przez minutę. Następnie zdejmij z ognia i odstaw na 20 minut, aż mleko przejdzie aromatem przypraw.
· Odcedź napar do czajniczka lub innego wygodnego naczynia. Warto dokładnie odcisnąć na sitku wszystkie składniki.
· Chai latte podawać możesz zarówno na ciepło, jak i na zimno. W obu przypadkach gotowy napar oprószamy gałką muszkatołową tuż przed podaniem. Smacznego!
Słodka herbata na zielono
Agawa to popularna zarówno w Północnej, jak i Południowej Ameryce roślina, wykorzystywana między innymi do produkcji znanej na całym świecie tequili. Zanim syrop z agawy stanie się wyskokowym trunkiem, stanowi dobrą alternatywę dla cukru. Korzystają z niego zwłaszcza weganie, którzy szukają zastępnika dla miodu. Dostępne w sklepach syropy z agawy różnią się konsystencją i kolorem, warto jednak pamiętać, że każdy z nich jest dużo słodszy od cukru.
Składniki:
· 3 torebki cytrynowej, zielonej herbaty, np. Lemon Vitality Ahmad Tea London
· Pół szklanki liści świeżej mięty
· 1-2 łyżki syropu z agawy
· 4 szklanki wrzątku
· Trawa cytrynowa do przybrania
Przygotowanie:
· W niedużym garnku połącz wodę, herbatę, liście mięty i syrop z agawy. Zacznij od jednej łyżki syropu i oceń, czy potrzebujesz go więcej.
· Gotuj przez ok. 5 minut, po czym wyjmij herbatę i odstaw napar do ostygnięcia. Najlepiej smakuje podany na lodzie.
· Dla chętnych: Tak przygotowana zielona herbata lubi dodatek alkoholu, np. rumu. Smacznego!
Nadesłał:
38PR
|