Historia Hiszpańskich Oliwek


2013-11-21
Według historyków oliwki pochodzą z basenu Morza Śródziemnego. Pierwsze zachowane dowody stosowania oliwek pochodzą sprzed 2500 roku p.n.e.

W Hiszpanii drzewa oliwne pojawiły się najprawdopodobniej dzięki Fenicjanom, przedsiębiorczym mieszkańcom starożytnej krainy obejmującej obszary dzisiejszego Libanu i północnego Izraela.

Uprawę oliwek w Hiszpanii rozpowszechnili natomiast starożytni Rzymianie. O ważnej roli oliwek w czasach dominacji rzymskiej świadczy umieszczenie wizerunku drzewa oliwnego na rewersie monet używanych na terenie Półwyspu Iberyjskiego.

 

Obecnie na świecie rośnie około 850 milionów drzew oliwnych na ponad 10 milionach hektarów ziemi. 2,5 miliona tych hektarów rozmieszczonych jest na terenie Hiszpanii. Głównym regionem upraw drzew oliwnych na Półwyspie Iberyjskim jest Andaluzja, skąd pochodzi 77% wszystkich oliwek uprawianych w tym kraju. Każdego roku na świecie produkuje się około 1,75 miliona ton oliwek, z czego ponad 30% pochodzi z Hiszpanii. Co ciekawe 60% produkcji stanowią oliwki zielone, zaś 40% oliwki czarne (ich zbioru dokonuje się w fazie dojrzałej). Prawie 40% hiszpańskiej produkcji trafia na rodzimy rynek, a pozostałe 60% eksportuje się do ponad 120 krajów, w tym również do Polski.

 

To wszystko czyni ten kraj światowym liderem w zakresie produkcji i eksportu oliwek stołowych. Hiszpania zdecydowanie dystansuje pozostałych graczy rynku: Turcję (12%), Syrię (11%) i Grecję(6%). Pierwszą pozycję zawdzięcza przede wszystkim wysiłkowi i profesjonalizmowi całej branży, która łączy wieloletnią tradycję i wysoką jakość upraw z zastosowaniem nowoczesnych technologii w produkcji przemysłowej.

 

Główne rynki zbytu hiszpańskich oliwek według regionów to: kraje Unii Europejskiej (41%), Stany Zjednoczone, Kanada i Portoryko (29%) oraz Europa Wschodnia (14%).

 

Według danych Urzędów Celnych Hiszpania eksportuje do Polski ponad 6.000 ton oliwek rocznie, co oznacza, że zajmujemy 9 miejsce w rankingu importerów tego produktu z Półwyspu Iberyjskiego (wyprzedzają nas m.in. takie kraje jak: USA, Rosja czy Francja).[1]  Z roku na rok rośnie eksport hiszpańskich oliwek do Polski – głównie ze słonecznej Andaluzji, w której występuje największa liczba drzew oliwnych (80%).

 

Rodzaje Hiszpańskich Oliwek

 

Oliwki nazywane są „owocami długowieczności". Nic dziwnego skoro drzewa oliwne potrafią żyć ponad 2 tysiące lat.

Hiszpańskie oliwki są zbierane ręcznie we wrześniu i październiku, a ich kolor określa stopień dojrzałości owocu:

§  Zielone oliwki zrywa się gdy nie są jeszcze całkowicie dojrzałe – mogą mieć zabarwienie od zielonego
do żółtego;

§  Na wpół dojrzałe oliwki zmieniają kolor na różowy, jasnofioletowy lub jasnobrązowy i zebrane są przed osiągnięciem pełnej dojrzałości;

§  Natomiast w pełni dojrzałe owoce mogą być, w zależności od obszaru uprawy oraz czasu zbiorów, koloru czerwono-czarnego, fioletowego, fioletowo-czarnego, ciemnobrązowego lub czarnego.

 

 

www.hiszpanskieoliwki.pl

oraz na:  www.facebook.com/hiszpanskieoliwki

Kontakt dla mediów: Agata Falęcka, ConTrust, tel.: 501-121-701, e-mail: a.falecka@contrust.pl

 



[1] Źródło: ASEMESA (Spanish Table Olives Exporters and Manufacturers Association)

Nadesłał:

ConTrust
http://contrust.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl