Historia pewnej agawy


Historia pewnej agawy
2012-01-30
Ma właściwości lecznicze, doskonale sprawdza się także w roli ozdobnej rośliny. Jednak agawa słynie głównie z tego, że wykorzystywana jest do produkcji tequili.

Nietypowy kaktus

Agave tequilana weber – to szczególnego rodzaju agawa, z której produkowana jest tequila. Cechą charakterystyczną tej rośliny są jasnobłękitne, szpiczaste, kolczaste i mięsiste liście, które dochodzą do 2 metrów długości. Agawa, zanim będzie gotowa do produkcji tequili, rośnie minimum 10 lat. To roślina, która kwitnie tylko jeden raz, a następnie obumiera. Jednak dla producentów meksykańskiej wódki najważniejszy jest okres zbliżającego się kwitnienia, kiedy roślina znajduje się w pełni biologicznego rozwoju. Wtedy agawa wypuszcza pęk kwiatowy otoczony rulonem mocno zwiniętych i ściśniętych młodych liści – to tak zwane serce agawy. To główny obiekt zainteresowania jimadora – pracownika plantacji, który przecina „głąb” znany także pod nazwą pina. Pina waży od 23 do 115 kg. Wycięte rdzenie, nasycone sokiem, są siekane i prażone w kotłach. Tak przygotowane piny, po 24-godzinnym procesie chłodzenia, są przemywane, rozdrabniane, a następnie wytłacza się z nich sok. Kolejnym etapem jest dodanie drożdży i dwu-, trzydniowa fermentacja w specjalnych tankach. Następnie sok poddawany jest pierwszej destylacji w prostym aparacie destylacyjnym. W ten sposób powstaje tequila ordynario o mocy około 55%. Aby pozbawić tequilę większości zanieczyszczeń trunek poddawany jest drugiej destylacji. Agawy nie dojrzewają jednocześnie, a ich zbiory trwają przez cały rok. Do uzyskania jednego litra tequili potrzeba około 7 kg pina, a z jednej rośliny uzyskuje się około 60-100 litrów trunku. Jednak o ostatecznym wyglądzie i aromacie tequili decyduje sposób dojrzewania alkoholu. Nie inaczej jest w przypadku tequili Camino Real. Woskowane wewnątrz kadzie zapewniają Camino Real Blanco bezbarwność oraz niezwykły aromat. W przypadku Camino Real Gold, trunek dojrzewa w dębowych beczkach przez kilka lat, co owocuje ciemną barwą i głębokim wyrazistym smakiem.

Tequila to alkohol, który zawdzięcza swój aromat i nietypowy charakter ściśle przestrzeganemu procesowi produkcji, który znany jest już od czasów Azteków. Duma stanu Jalisco – Tequila Camino Real – to najlepszy dowód na to, że agawa nie bez przyczyny nazywana jest sercem tequili. To ona decyduje o nietypowym smaku trunku, którego nie można porównać do żadnego alkoholu na świecie.


DOSSIER

Tequila Camino Real jest produkowana z soku agawy meksykańskiej, Weber Blue Agave. Jej nazwa pochodzi od nazwy destylarni Camino Real, znajdującej się w miasteczku Tequila w stanie Jalisco
w Meksyku. Dostępne są dwa rodzaje tego niezwykłego trunku:

Tequila Camino Real Blanco – klarowna, aromatyczna, dojrzewa dość krótko w kadziach wewnątrz woskowanych, co zapewnia jej bezbarwność.

Tequila Camino Real Gold – o złocistej barwie i pełnym smaku, dojrzewa w dębowych beczkach przez kilka lat.

Wyłącznym dystrybutorem tequili Camino Real w Polsce jest Bacardi-Martini Polska Sp. z o.o.

Kontakt prasowy:
Beata Grzybek, Marta Więckowska, MORE PR, ul. Poborzańska 8 lok.14 03-368 Warszawa, tel. (022) 401 73 73, e-mail: beatagrzybek@more-pr.com, martawieckowska@more-pr.com

Nadesłał:

Marta Więckowska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl