Hiszpańska królowa kuchni


2012-08-29
Jak w prosty sposób wyczarować danie, które zachwyci gości, podbije serce ukochanego i wzbudzi podziw koleżanek?

Aby tego dokonać nie trzeba mieć specjalnych umiejętności kulinarnych, ani spędzać całego dnia w kuchni. Wystarczy słoiczek hiszpańskich oliwek, odrobina fantazji i szczypta dobrego smaku.

Kolorowe przekąskiHiszpańskie oliwki łączą w sobie cztery podstawowe smaki: słony, gorzki, słodki i kwaśny, dlatego wspaniale smakują solo oraz w towarzystwie innych składników. Warto to wykorzystać oraz przyrządzić smaczne przekąski, jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy odkręcić słoiczek ulubionych hiszpańskich oliwek i zaserwować je w pomysłowy sposób. Propozycją może być ułożenie różnych rodzajów oliwek, w różnych kolorach w oryginalne kształty. Innym rozwiązaniem jest podanie nadziewanych hiszpańskich oliwek, np.: cytryną, anchois, migdałami czy papryką. Faszerowane oliwki same w sobie stanowią pyszną przekąskę. Dodatkowo można je przyozdobić sezonowymi warzywami - sałatą, pomidorkami, ogórkiem. W ten sposób we własnym domu, w kilka minut możemy stworzyć przekąski serwowane w hiszpańskich barach i restauracjach. Wyjątkowe połączeniaOsobom, które chcą przygotować wyjątkowe, aczkolwiek szybkie i proste danie, polecamy oliwkowe marynaty. Dodając do hiszpańskich oliwek warzywa, owoce, zioła czy przyprawy możemy stworzyć ciekawe połączenia smaków. Nie musimy się tu ograniczać, ponieważ oliwki idealnie komponują się zarówno z pikantnymi, jak i kwaśnymi składnikami. Niektórzy podają oliwki również w wersji słodkiej, np.: z białą czekoladą lub miodem. Pomysłów na marynaty do oliwek jest bardzo wiele. Możemy je więc stosować przy różnych okazjach – spotkaniu z przyjaciółkami, rodzinnym obiedzie, czy romantycznej kolacji we dwoje. Poniżej przedstawiamy przepisy na pyszne marynaty z hiszpańskich oliwek        Marynata z hiszpańskich oliwek z winogronami Składniki:75 g zielonych hiszpańskich oliwek75 g czarnych hiszpańskich oliwek5 zielonych pędów młodego czosnku (można zastąpić pędami świeżego szczypioru oraz drobno pokrojonym ząbkiem czosnku)15-20 winogron (jasnych i ciemnych)100 g białego sera, który można kroićGarść migdałówHiszpańska oliwa z oliwek Opis: Przygotuj potrzebne składniki: zielone i czarne oliwki odsącz z zalewy, pokrój na 3 centymetrowe kawałki młode pędy czosnku, pokrój w kostkę biały ser. Połącz te składniki z winogronami. Dodaj parę migdałów, a na koniec skrop wszystko hiszpańską oliwą z oliwek. Zamieszaj i odstaw na chwilę, tak aby smaki się połączyły.  

Marynata z hiszpańskich oliwek z białą czekoladą

 Składniki:150 g hiszpańskich czarnych oliwek75 g białej czekoladytymianekczerwony pieprz  Opis: Czarne hiszpańskie oliwki wsyp do miseczki. Dodaj białą czekoladę pokruszona w średnie kawałki, posyp tymiankiem i różowym pieprzem. Starannie wymieszaj.

 

Więcej informacji na temat hiszpańskich oliwek znajdziesz
na
www.hiszpanskieoliwki.pl oraz na naszym profilu na Facebook’u www.facebook.com/HISZPANSKIEOLIWKI

Hiszpania jest największym producentem oliwek na świecie. Światowa produkcja oliwek wynosi
ok. 1 mln 700 tys. ton, z czego ok. 30% przypada na Hiszpanię. 60% produkcji stanowią oliwki zielone, zaś 40% - oliwki czarne. Hiszpania zajmuje pierwsze miejsce pod względem eksportu oliwek, co stanowi
ok. 32% światowego eksportu. Swoją pozycję zawdzięcza wysiłkowi i profesjonalizmowi całej branży, która łączy wieloletnią tradycję i wysoką jakość oliwek z zastosowaniem nowoczesnych technologii w produkcji przemysłowej.
 
 

Nadesłał:

multi_comm

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl