Hiszpańska kuchnia – Michel Moran po raz kolejny gotował w Alei Smaków


Hiszpańska kuchnia – Michel Moran po raz kolejny gotował w Alei Smaków
2014-02-18
W cyklu Akademii Kulinarnej w Alei Smaków przenieśliśmy się do gorącej Hiszpanii. W minioną sobotę, Klienci Galerii Mokotów zostali zabrani w kulinarną podróż, przez szefa kuchni Michela Moran. Były pokazy, konkursy i wspólne gotowanie. Na koniec Mistrz zgodnie z tradycją oddał swojego fartucha.

Podczas sobotnich pokazów Michel Moran przedstawił wszystkim tapas. Hiszpańskie przekąski składały się z tortilli, pomidorowo-paprykowego chłodnika gazpacho, marynowanych anchois, hiszpańskich mini klopsików czyli albondigas, krewetek z czosnkiem, sałatki ensalada rusa i różnego rodzaju hiszpańskich serów, szynki czy chorizo.

W przygotowaniu dań Mistrzowi pomagali Klienci Galerii Mokotów, którzy chcieli dowiedzieć się czegoś więcej o tapas i podszkolić swój warsztat kulinarny pod okiem profesjonalisty. Podczas wspólnego gotowania Michel Moran opowiadał o hiszpańskiej kuchni, tradycji i cechach charakterystycznych, a obserwujący pokaz mogli poznać śródziemnomorskie smaki. Nie zabrakło również cennych wskazówek odnośnie wykonywania każdej potrawy, jak i praktycznych rad, które z pewnością wspomogą niejedną osobę w gotowaniu tego typu dań w domu.

Uczestnicy spotkania mogli wziąć udział w konkursach z nagrodami. Zamiast typowego quizu, ochotnicy z zasłoniętymi oczami rozpoznawali rozmaite przyprawy i dodatki. Najlepsi otrzymali zestawy kosmetyków od marki Sephora. Na koniec, dwie chętne osoby stanęły do rywalizacji i spróbowały odtworzyć jedno z dań przygotowanych tego dnia. Michel Moran wyłonił laureata, kierując się smakiem i najbardziej wierną wersją przekąski. Zwycięzca otrzymał fartuch Ambasadora Alei Smaków.

Wszystkie przyrządzone potrawy trafiły do Baru Tapas, gdzie każdy mógł je degustować i rozsmakować się w hiszpańskiej kuchni.

Kolejne spotkanie, w którym weźmie udział Michel Moran już 8 marca. Przygotowane zostaną dania specjalnie dla kobiet. Na panie będzie również czekać niespodzianka – nie tylko kulinarna. W międzyczasie Aleja Smaków zaprasza na inne atrakcje:

  • 18.02 – Muzyka na żywo – Piotr Sawicki Piano

  • 22.02 – Smaki Malucha – Dzień Dinozaura

  • 25.02 – Muzyka na żywo – Recital Edyty Ciupak

  • 1.03 – Smaki Malucha – Pożegnanie Karnawału

  • 4.03 – Gotowanie w rytm muzyki

Szczegółowe informacje na https://www.facebook.com/GaleriaMokotow.

Nadesłał:

redakcja123

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl