Imbir – naturalnie na odporność
Charakterystyczny smak i aromat imbiru sprawiają, że nie każdy jest jego fanem. Jednak bez względu na to czy go lubimy, nie możemy mu odmówić wielu zalet. To nie tylko świetny dodatek do potraw, ale także przyprawa o niesamowitych właściwościach leczniczych.
Imbir w różnych postaciach jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju napojów: herbaty, piwa czy lemoniady. Sproszkowany, świetnie sprawdzi się również jako dodatek do deserów - nada im intensywnego smaku. Natomiast marynowany imbir doskonale podkreśla smak sushi. Jednak poza wykorzystaniem w kuchni, ma on liczne właściwości lecznicze.
Na odporność
Od setek lat imbir używany jest jako naturalny lek na katar i przeziębienie. Zawarte w nim związki poprawiają odporność organizmu. Natomiast przy przeziębieniu, pomaga nam szybciej się z nim uporać. Jedną z właściwości imbiru są jego właściwości rozgrzewające, które przy grypie i przeziębieniu naturalnie oczyszczają organizm poprzez wypacanie. Jeśli podczas choroby zmagamy się z dolegliwościami zatok, imbir pomoże w oczyszczeniu układu mikrokrążenia. Jego właściwości antybakteryjne świetnie sprawdzą się szczególnie w okresie największych zachorowań.
Dla układu pokarmowego i trawiennego
Zawarte w kłączu imbiru olejki pomagają walczyć z zaburzeniami trawienia. Jest również naturalnym lekarstwem na wzdęcia; ma działanie żółciopędne i rozkurczowe, a także pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Jeśli cierpimy na chorobę lokomocyjną i przed podróżą zażywamy specjalne leki, w ich składzie również znajdziemy imbir, ponieważ skutecznie łagodzi on mdłości. Zalecany jest też osobom zmagającym się z chorobą refluksową przełyku – pomaga w leczeniu wrzodów żołądka.
Na odchudzanie
Jeśli chcemy zrzucić zbędne kilogramy, na pewno świetnym pomysłem będzie włączenie do diety imbiru, jako dodatek do potraw i napojów. Właściwości pobudzające, oczyszczające i rozgrzewające sprawiają, że przyspiesza metabolizm. Natomiast dzięki właściwości wytwarzania ciepła w organizmie wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Sproszkowany imbir, dodawany chociażby do wody sprawi, że nie będziemy mieli chęci na podjadanie i dłużej będziemy nasyceni.
Źródło: Take a Fruit
Nadesłał:
KnowledgeHub Fund
|
Wasze komentarze (6):
-
~Marta Kowalewska, 2018-10-24 13:52:05
Witam! Brozia, wyciskarkę Slow Juicer Philipiak kupisz już za 2800 zł Więcej o niej znajdziesz na stronie: philipiakmilano.pl
Pozdrawiam, Marta Kowalewska
Online Ekspert marki PHILIPIAK -
~brozia, 2018-10-20 11:06:20
Taka wyciskarka Philipiaka to ile kosztuje?
-
~rusia, 2018-10-13 20:28:53
Widzę, że Slow Juicer nie mam sama. Jak widac dobry sprzęt szybko znajduje nabywców.
-
~helka, 2018-10-08 16:38:42
Teresa też ją mam w swojej kuchni. Bardzo dobra i pozwala na przygotowanie wyśmienitych soków z warzyw i owoców. Dodatkowe akcesoria pozwalają mielić także mięso.
-
~Michalina, 2018-09-30 14:34:22
Owszem imbir dobra rzecz jednak osobiście wolę nasze warzywa , gotowane na parze równie dobrze uodparniają organizm. Lub gęsty sok warzywno owocowy. Nie ma nic lepszego na uodpornienie.
-
~teresa, 2018-09-19 10:25:42
Imbir świetna rzecz. Często dodaję do gorącej herbaty lub do domowych soków z wyciskarki. Kupiłam wolnoobrotową wyciskarkę Slow Juicer, która bardzo dobrze wyciska owoce i warzywa.