Indyk na sałatce? To smakowity kąsek w zimowe dni


Indyk na sałatce? To smakowity kąsek w zimowe dni
2015-12-15
Lekkie i jednocześnie sycące – takie powinno być nasze zimowe menu. Niezbędnych witamin oraz składników odżywczych dostarczy niezawodna kompozycja – wysokiej jakości mięso z indyka i zdrowe warzywa. Takie danie, wzbogacone aromatycznymi przyprawami Appetita, to znakomity przepis na pyszny lunch.

Jesienią i zimą warto przyjrzeć się swojej diecie ze szczególną uwagą. Jakość produktów, ich kaloryczność i obecność witamin – każdy z tych aspektów ma duże znaczenie. Właśnie teraz nasze menu powinno obfitować                               w składniki, które wzmocnią odporność, dodadzą energii i zapewnią uczucie sytości na długi czas. Jednocześnie nadal chcemy takie potrawy, które dobrze wpłynie na naszą sylwetkę.

Połączenie chudego mięsa indyczego z wartościowymi warzywami i nabiałem jest wyborem najlepszym z możliwych! W przygotowaniu pysznego posiłku pomogą odpowiednie przyprawy – Pieprz czarny mielony oraz Papryka słodka Appetita. Pobudzą metabolizm, podkręcą smak potrawy i nadadzą jej wyrazistości. Tego nam właśnie potrzeba!

 

Przepis na panierowane kąski indycze na sałatce

 

Składniki:

  • 30 dag filetu z indyka
  • 10 dag szpinaku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 10 dag sera feta
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • ½ pęczka kopru
  • Sok z ½ limonki
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 4 łyżki bułki tartej (ze startej bułki grahamki)
  • 2 jajka
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony Appetita
  • Papryka słodka mielona Appetita
  • Olej kokosowy do smażenia

 

Przygotowanie:

Mięso umyj, osusz i pokrój w dość szerokie, krótkie paski, a następnie dopraw solą, Pieprzem czarnym mielonym Appetita i Papryką słodka Appetita. Jajka rozmąć w talerzu, bułkę tartą wymieszaj z sezamem i siemieniem lnianym. Mięso zanurz w jajkach, następnie panieruj w bułce z ziarnami i usmaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Odłóż na talerz.

W tym czasie umyj i osusz szpinak. Ułóż na dużym talerzu. Na nim połóż mięso, posyp całość odsączoną z zalewy kukurydzą. Ser feta zmiksuj z jogurtem, sokiem z limonki i pieprzem na gładki sos i polej nim sałatkę. Posyp danie posiekanym koperkiem.

Smacznego!

 

Pieprz czarny mielony Appetita, 18 g, cena: ok. 1,40 zł

Papryka słodka Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł

 

Więcej informacji udziela:

Justyna Orlikowska / Kolterman Media Communications

Tel. kom. 510 081 103 / e-mail: j.orlikowska@kmc-pr.pl       

Nadesłał:

Colian
http://colian.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl