ISO 22000


2012-08-04
ISO 22000:2005 to międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywności, przeznaczony dla branży spożywczej.

ISO 22000:2005 to międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywności, przeznaczony dla branży spożywczej i wydany 1 września 2005 roku.

Skierowany jest do wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego, łącząc w sobie wymagania systemu HACCP oraz Dobrych Praktyk (Produkcyjnych, Higienicznych, Cateringowych). Celem normy ISO 22000 jest zharmonizowanie i ujednolicenie wszystkich wymagań z zakresu bezpieczeństwa żywności.

Wymagania ISO 22000 mogą być zastosowane przez wszystkie firmy bezpośrednio i pośrednio związane z łańcuchem żywnościowym tj. :

  • Producenci żywności
  • Producenci pasz
  • Firmy cateringowe
  • Hurtownicy i detaliści

Oraz firmy zajmujące się:

  • Transportem i dystrybucją żywności
  • Magazynowaniem żywności
  • Produkcją opakowań, maszyn i urządzeń
  • Produkcją środków myjących i dezynfekujących

Podstawą normy ISO 22000 są wymagania systemu HACCP- systemu analizy zagrożeń żywności i krytycznych punktów kontroli. System HACCP jest systemem wymaganym przez sanepid i ustawodawstwo Unii Europejskiej i w Polsce obowiązuje od 2006 roku.

Korzyści wynikające z wdrożenia ISO 22000:

  • Gwarancja prawidłowego funkcjonowania Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności w przedsiębiorstwie
  • Wzrost zadowolenia klientów, który wynika ze skutecznego nadzorowania organizacji nad zagrożeniami podczas procesu produkcji żywności
  • Możliwość uczestniczenia w przetargach
  • Wzrost zaufania klientów, kontrahentów oraz dostawców
  • Umożliwia efektywną komunikację ze wszystkimi stronami łańcucha żywnościowego.

Nadesłał:

djbdoradztwo2

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl