Jack Daniel’s® na pierwszym Festiwalu Whisky
22-23 sierpnia, na terenie Coctail Bar Max&Dom Whisky w Jastrzębiej Górze, odbędzie się pierwszy w Polsce Festiwal Whisky.
Przez dwa dni miłośnicy whisky, whiskey i bourbonów będą mogli degustować produkty z całego niemal świata. Na festiwalu pojawi się również Brown Forman, producent Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey oraz Woodford Reserve®.
Jako „bilet wstępu” uczestnik dokonuje zakupu specjalnego kieliszka degustacyjnego. Goście wyposażeni w to niezbędne na tego typu wydarzeniach atrybut, będą mogli przemieszczać się między stoiskami licznych producentów bursztynowego trunku. A kiedy skierują swoje kroki w stronę amerykańskich produkcji, będą mogli poznać smak whiskey tworzących rodzinę z Tennessee, w tym: Jack Daniel’s Old No7, Jack Daniel’s® Single Barrel, Gentelman Jack® Rare Tennessee Whiskey czy Jack Daniel’s® Tennessee Honey. Kiedy zaś zapragną delektować się wyjątkowym smakiem bourbona z Kentucky, będą mogli sięgnąć po Woodford Reserve®, którego smak budują: unikalna mieszanka zbóż z wysoką zawartością żyta i wapienna woda głębinowa.
Podczas Festiwalu Whisky odbywać się będą profesjonalne degustację, masterclass i prelekcje, zawody barmańskie oraz koncerty. Zajęcia i wykłady poprowadzą wybitne osobistości świata whisky. Wśród gości znajdzie się także Jarosław Urban, który poprowadzi dwa spotkania. Jedno z nich, zatytułowane: „Blaski i cienie amerykańskiej whiskey” będzie okazją do wysłuchania ciekawych faktów z historii Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey.
Najlepsze whiskey i burbony na Festiwalu w Jastrzębiej Górze:
Jack Daniel’s® Old No 7
To whiskey, która powstaje od 1866 roku w Stanach Zjednoczonych. Ma bogaty i aromatyczny profil – początkowo wyraźnie słodki i owocowy smak, jednak rozwijający po chwili zdecydowane nuty dębowe i korzenne. Poddawana jest procesowi charcoal mellowing, co nadaje jej unikalny łagodny charakter i smak.
Gentleman Jack® Rare Tennessee Whiskey
To whiskey poddawana procesowi charcoal mellowing dwukrotnie – przed napełnieniem beczki oraz po jej opróżnieniu. W rezultacie whiskey tę cechuje wyjątkowa gładkość palety aromatyczno-smakowej.
To łagodniejsza strona Jack Daniel’s Tennesse Whiskey.
Jack Daniel’s® Single Barrel
Każda butelka skrywa w sobie destylat pochodzący wyłącznie z jednej beczki osobiście wyselekcjonowanej przez Master Distillera. Dojrzewa przez ok. siedem lat na najwyższych piętrach magazynu, gdzie zapewniona jest najbardziej intensywna maturacja. Prezentuje wyraźne i zdecydowane aspekty związane z dojrzewaniem w beczce, z wysuwającymi się przyjemnie na czoło akcentami drzewnymi oraz waniliowo-karmelową słodyczą.
Jack Daniel’s® Tennessee Honey
Jack Daniel’s Tennessee Honey to połączenie Jacka Daniel’s Old no 7 z dodatkiem miodu. Cechuje go dębowo – korzenny smak whiskey z odrobiną miodu. Miodowy Jack przeznaczony jest głównie do picia w mocno zmrożonych shotach lub do delektowania się nim na lodzie oraz w drinkach i koktajlach.
Woodford Reserve®
Woodford Reserve® to ceniony na całym świecie Super Premium Bourbon, produkowany ręcznie w małych partiach w stanie Kentucky w USA. Na bogaty, zbalansowany smak Woodford Reserve® wpływają starannie wyselekcjonowane składniki: unikalna mieszanka zbóż z wysoką zawartością żyta i wapienna woda głębinowa. Woodford Reserve® to wyjątkowy Bourbon dla prawdziwych koneserów, odznaczony wieloma prestiżowymi nagrodami.
Nadesłał:
ComPress1
|